Γ. Χατζηθεοδοσίου στο naftemporiki.gr: «Στηρίζουμε πολλά στην πορεία του τουρισμού»

Μόνο αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού φέτος στη χώρα μας, που φαίνεται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας και συγκεκριμένα τις επιδόσεις του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού, για τον μήνα Μάιο, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 3,2%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Στα νησιά – και όχι μόνο τα δημοφιλή – με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφεται πληρότητα από 80% έως 100% στα καταλύματα, ενώ και οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων φέτος αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή δυναμικά μπαίνει στον χάρτη και η Αθήνα ως city break προορισμός, όχι μόνο για την χειμερινή αλλά και για την υπόλοιπη περίοδο, με ανταγωνιστικές μάλιστα τιμές. Κατά πολλούς η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας συνδέεται και με τη διεξαγωγή πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Τη δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχύσει και η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την αναβίωση του θεσμού «ΗΧΟΣ & ΦΩΣ», ενταγμένου στο πλαίσιο του έργου “Agora Athens”.

Το ιστορικό- οπτικοακουστικό θέαμα που είχε ταυτιστεί με την Αθήνα και κυρίως με την περιοχή του Θησείου, αναμένεται να αναβιώσει στην περιοχή της Πλάκας – Μοναστηρακίου μέσα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, ανάμεσα στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά με νέα φιλοσοφία και υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Το Ε.Ε.Α., επενδύοντας σταθερά στην ενίσχυση του επιχειρείν στην πρωτεύουσα, στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση του «Agora Athens», ένα εγχείρημα που μπορεί να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», να αυξήσει την αγοραστική κίνηση στην περιοχή Πλάκας – Μοναστηρακίου, να ενισχύσει τον τουρισμό και να ενδυναμώσει την τοπική απασχόληση

Ελπίζουμε ότι η μεγάλη ροή τουριστών θα αποτυπωθεί και στα έσοδα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια «χτυπούν» όλους τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Στην τόνωση του εγχώριου τουρισμού και παράλληλα τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, ώστε παρά τις δύσκολες συνθήκες στην οικονομία και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους να απολαύσουν κάποιες ημέρες διακοπών, αναμένεται να συμβάλουν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους», «Κοινωνικός Τουρισμός» και το ειδικό ψηφιακό πάσο για Βόρεια Εύβοια και άμο.

Όπως όλα δείχνουν ο τουρισμός θα αποτελέσει και πάλι τον βασικό «στυλοβάτη» της οικονομίας μας, δίνοντας παράλληλα προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ενδυνάμωσή του. Ως Ε.Ε.Α. δηλώνουμε δυναμικό «παρών» σε αυτήν την προσπάθεια.