Δυσοίωνες προβλέψεις για έβδομο κύμα κορονοϊού


Έβδομο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα το οποίο θα είναι χειρότερο από το έκτο, προέβλεψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι «Βλέπω ένα έβδομο κύμα όπως ακριβώς το ζήσαμε και στις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή το έκτο αυτό κύμα λόγω και των καλοκαιρινών μηνών δεν πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει τέτοιο σημαντικό πρόβλημα πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων αλλά όχι σε τέτοιο πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως το έβδομο κύμα του φθινόπωρου και του χειμώνα θα είναι πολύ πιο άσχημο».

«Η πανδημία είναι προβλέψιμη. Βιαστήκαμε και η Ευρώπη και εμείς να εφαρμόσουμε την πολιτική αυτή της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Μα ο κορωνοϊός δεν έχει μετατραπεί σε μία ακίνδυνη απειλή. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός ισχυρότατου έκτου κύματος με πολλά κρούσματα, πολλά περισσότερα από αυτά που καταγράφονται και το βλέπουμε εμείς και έχουμε τρεις λόγους να εφαρμόσουμε αυτή τη στιγμή μέτρα για λόγους μάλιστα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι με τον ιό αυτό δεν παίζεις. Η Ο4 και η Ο5 παραλλαγή δυστυχώς είναι χειρότερη από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον και προσβάλλει και το κατώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι φόβοι μας ότι αυτά τα κρούσματα πρώτον μπορούν να γίνουν τσουνάμι που να επηρεάσει τους σκληρούς δείκτες. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή πάνω στα υπόλοιπα νοσήματα. Ήδη στο νοσοκομείο μας αδειάσαμε, εκκενώσαμε μία χειρουργική κλινική για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα σε εισαγωγές που βλέπετε ότι σιγά σιγά αυξάνεται. Υπάρχει μία αύξηση μικρή ακόμη. Το τρίτο και το κυριότερο είναι ότι αφήνοντας τον ιό να διασπαρεί αυτός μεταλλάσσεται και αυτός είναι ένας κίνδυνος που εγκυμονεί την ανάπτυξη νέων στελεχών που θα μας δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Δεν μιλάμε για περιοριστικά μέτρα. Μιλάμε για εφαρμογή στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων δηλαδή έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας. Πάρα πολλοί τουρίστες έρχονται και αυτοί μολυσμένοι και πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα. Δεύτερον, μάσκες. Μάσκες. Δεν υπάρχει συμμόρφωση. Εδώ πρέπει να μπει ξανά υποχρεωτικότητα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις επαναμολύνσεις. «Είναι περισσότερο ταλαιπωρία η επαναλοίμωξη παρά νοσηση. Οι άνθρωποι που κάνουν επαναλοιμώξεις σπανίως κάνουν σοβαρή λοίμωξη. Αν έχω αρρωστήσει πριν από 2 χρόνια και νοσήσω τώρα, αυτό λέγεται επαναλοίμωξη, ωστόσο η νόσηση που είχα τότε σπάνια με προστατεύει. Εάν νόσησα τον Ιανουάριο και τώρα νοσήσω πάλι η νόσηση είναι πιο ελαφριά», ανέφερε αρχικά.

Για την άρση των μέτρων ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι πολυπαραγοντική. Έχει επικρατήσει το στέλεχος Ο4 και το Ο5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικό αλλά όχι τόσο νοσογόνο, κάνει πιο έντονο πυρετό. Επιπλέον, αυτό έχει συμβεί την περίοδο που ήρθησαν όλα τα μέτρα, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας το επέτρεπε, είναι και η χώρα μας μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό και έπρεπε να γίνει. Το τρίτο είναι ότι τα εμβόλια και 3η δόση, η οποία δεν έγινε από όλους, είχαν γίνει πριν από αρκετό καιρό».

Για τη 4η δόση ξεκαθάρισε πως, «πολλοί γιατροί γεμίζουν με αμφιβολία τον κόσμο σχετικά με την 4η δόση. Αυτή τη στιγμή από τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι 40 από τους 95 είναι κάτω των 65 ετών. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, που το όφελος είναι ξεκάθαρο, και έχουμε λίγα στοιχεία για τους νεότερους ανθρώπους, που ξέρουμε ότι ωφελεί, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το ποσοστό. Θα ωφελούσε όλους τους ανθρώπους να κάνουν την 4η δόση, γιατί θα αύξανε τα αντισώματά τους, των κυττάρων που υπάρχουν για να αντιμετωπίσουν τον ίο, δεν πρόκειται να πάθει κανένας τίποτα. Στις νέες ηλικίες, όποιος και αν κάνει την 4η δόση δεν θα πάθει τίποτα».

πηγή: Documento