Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος: Ποιοι θα «κοπούν» αυτόματα & γιατί


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος, ιδίως αυτή την περίοδο.

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (σ.σ. ακόμη αναμένεται η σχετική παράταση που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Γενικότερα, οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ, όσον αφορά ακίνητη περιουσία.
Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι βγουν «εκτός» είναι είτε γιατί δεν έκαναν νέα αίτηση, είτε γιατί έχει αλλάξει η κλίμακά τους, με βάσει τα παραπάνω στοιχεία.

Τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και αναφέρονται αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018).

Σημειώνεται επίσης ότι όπως αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση, θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα ή το Τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

Για περιπτώσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που αυτόματα έρχονται στη σελίδα του ΚΟΤ από την ΑΑΔΕ (Υπουργείο Οικονομικών), απευθυνθείτε στην εφορία που ανήκετε αφού ελέγξετε την φορολογική σας δήλωση.

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!