Μια δύσκολη εξίσωση, με ζητούμενο την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων με «fast track» διαδικασίες και άγνωστο Χ την εγκυρότητα και ορθότητα των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καλούνται να λύσουν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα βγάζουν σημαντικά λάθη και παραλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί ασφαλισμένοι, περισσότεροι απ’ ό,τι συνήθως, αναγκάζονται σε υποβολή ενστάσεων για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, αφού λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις απ’ ό,τι εκτιμούσαν πως δικαιούνται.
Αναλυτικά, σύμφωνα με καταγγελίες συνταξιούχων, το πρώτο κύμα έκδοσης συντάξεων «με όσα διαθέσιμα στοιχεία» υπάρχουν έχει σοβαρά λάθη που οδηγούν σε μειωμένες συντάξεις. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, πολλές αποφάσεις συνταξιοδότησης βγαίνουν με λειψούς χρόνους καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλληλογραφίες μεταξύ των φορέων, ενώ οι χρόνοι ασφάλισης δεν είναι ψηφιοποιημένοι. Πέραν αυτού, επισημαίνει, αυξάνονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που ενώ είχαν ζητήσει την εξαγορά πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, λαμβάνουν τελικά μειωμένες συντάξεις, αφού οι αποφάσεις εκδίδονται χωρίς αυτές τις εξαγορές.
Να σημειωθεί εδώ ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση αναφέρει ρητά πως υπάρχει επιφύλαξη και ότι θα εκδοθεί νέα συνταξιοδοτική απόφαση όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαίωσης των χρόνων. Σύμφωνα όμως με τον κ. Ρίζο, «κανείς δεν διαβεβαιώνει τους συνταξιούχους ότι αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη τριετία». «Αποδεικνύεται έτσι ότι ο νέος, πολυδιαφημισμένος, τρόπος έκδοσης συντάξεων δεν είναι παρά μια νέα διαδικασία προσωρινής σύνταξης, για να φαίνεται απλώς ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες», επισημαίνει.
Μάλιστα ο γνωστός δικηγόρος που ασχολείται με συνταξιοδοτικά θέματα παραθέτει, ενδεικτικά, αποφάσεις με λάθη:
Πολλοί ασφαλισμένοι αναγκάζονται σε υποβολή ενστάσεων για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.
– Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με βαρέα στα 62 και συνολικά 7.554 ημέρες ασφάλισης (η.α.) στο ΙΚΑ και 2.475 η.α. στον ΟΑΕΕ – ΤΣΑ. Η απόφαση εκδόθηκε με μόνο 6.343 η.α. από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 575 ευρώ.
– Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 6.093 η.α. στο ΙΚΑ και 4.975 στον ΟΑΕΕ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 950 η.α. από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο 6.072 ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ και ποσό σύνταξης 377 ευρώ, χαμηλότερη και από την προσωρινή.
– Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 10.466 στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από τον ΕΦΚΑ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 1.600 η.α. από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο τις ημέρες ασφάλισης από χρόνο ΙΚΑ.
– Υποψήφιος συνταξιούχος αιτήθηκε πλήρη σύνταξη με 12.000 η.α. έχοντας 11.288 στο ΙΚΑ ήδη ανακεφαλαιωμένες με απόφαση από τον ΕΦΚΑ, ενώ ζήτησε να εξαγοράσει και 800 ημέρες ασφάλισης από πλασματικό χρόνο. Η απόφαση εκδόθηκε για μειωμένη σύνταξη αντί πλήρους με μόνο τις η.α. από χρόνο ΙΚΑ.
Τον κίνδυνο λαθών αλλά και τη σημαντική ευθύνη για την πλήρη και ορθή καταγραφή του ασφαλιστικού τους βίου, που πέφτει πλέον στους ίδιους τους ασφαλισμένους, επισημαίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), ενώ το Δίκτυο Συνταξιούχων διαπιστώνει πλέον λάθη και σε αποφάσεις που έρχονται ως διορθωτικές προηγούμενων λανθασμένων συνταξιοδοτικών αποφάσεων μετά τον επανυπολογισμό.
πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Ρούλα Σαλούρου