Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες και το τσίμπημά τους προκαλεί αφόρητο πόνο, όπως περιγράφει κολυμβήτρια, η οποία έπεσε θύμα της “Πελάτζια Νοκτιλούκα”.
Ειδικότερα, η άτυχη γυναίκα, πριν λίγες ημέρες, πήγε για μπάνιο στην παραλία Πάχη Μεγάρων και μετά το τσίμπημα περιγράφει ότι ήταν τόσο έντονος ο πόνος, αφού η μέδουσα κόλλησε πάνω της και το αποτύπωμα της έμεινε σαν τατουάζ στο σώμα της.
«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις», υπογράμμισε το θύμα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και προσθέτει «με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο».
Οι μωβ μέδουσες έχουν εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις παραλίες της Αττικής, όπως Βουλιαγμένη, Λαγονήσι, Λαύριο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Νέα Μάκρη
Οι παραλίες της Αττικής που εμφανίστηκαν μωβ μέδουσες:
Ακτή Βουλιαγμένης
Παραλία Γλύστρα -Λαγονήσι
Παραλία Νησάκι Λαυρίου
Παραλία Κορώνης- Πόρτο Ράφτη
Παραλία Αυλάκι- Πόρτο Ράφτη
Παραλία Βραυρώνα
Αργυρά Ακτή- Νέα Μάκρη
Μέχρι στιγμής, οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις παραλίες της Αττικής, τον Κορινθιακό κόλπο, τον Παγασητικό κόλπο και στις Κυκλάδες, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλες τις παραλίες της χώρας, καθώς μεταφέρονται με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα.
Πως ενεργούμε στο τσίμπημα των μωβ μεδουσών
Ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος Επαμεινώνδας Χρήστου, υπογράμμισε ότι «αν μας τσιμπήσει στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας ένα προς ένα πάνω στο σημείο ερεθισμού για δύο τρία λεπτά. Αυτό σταματάει την απελευθέρωση της τοξίνης.
Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και το υπόλοιπο του μείγματος της σόδας και μετά βάζουμε πάγο για 5 λεπτά με ένα τέταρτο, σταματάει τον πόνο.
Απαγορεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι, η αμμωνία, η αλκοόλη και το γλυκό νερό».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι διαταραχές στο οικοσύστημα ευθύνονται για την έξαρση των μωβ μεδουσών.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr