Καινούργια σκαψίματα στον διαμορφωθέντα χώρο του παρτεριού των Ελαιόδεντρων

Γράφαμε εχθές το πρωί σχετικά με τα ελαιόδεντρα που ο δήμος έθαψε στην κυριολεξία τους υπεραιωνόβιους κορμούς τους, μέσα στο χώμα αντί να τους αναδείξει όπως έπρεπε, στο παρτέρι που κατασκεύασε στο πεζοδρόμιο της Ελ. Βενιζέλου, απέναντι από το Σχολικό Συγκρότημα.

Εκτός από το ακαλαίσθητο του θέματος, οι κορμοί που επί δεκάδες χρόνια ζούσαν και ανέπνεαν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, τώρα κινδυνεύουν να σαπίσουν και να αλλοιωθούν από το θάψιμό τους στο χώμα και την μη επαφή με το περιβάλλον και το οξυγόνο.

Πάντως παρ΄ ότι τα δέντρα θάφτηκαν και το χώμα πατήθηκε γύρω από αυτά τις προηγούμενες ημέρες, εχτές υπήρξαν πάλι σκαψίματα για να περάσουν οι σωληνώσεις του  αυτόματου ποτίσματος.

Έπρεπε να πέσει το χώμα, να πατηθεί και να οριζοντοποιηθεί, για να έχουμε ξανά – μανά σκαψίματα;

Δεν μπορούσαν οι σωληνώσεις να είχαν περαστεί πριν πέσουν τα χώματα.

Πάντως κάνουμε την εξής πρόταση στο δήμο:

Όπως εκτίμησε και εφάρμοσε την πρόταση μας και γκρέμισε την μία σειρά τσιμεντόλιθων γλυτώνοντας ότι μπόρεσε από το ολικό “θάψιμο” των δέντρων, να ξεθάψει τουλάχιστον δύο από αυτά που έχουν “χαθεί” και είτε να τα επαναφυτέψει γεμίζοντας χώμα από κάτω για να ανασηκωθούν ή να τα μεταφυτέψει σε άλλο χώρο.

Στα Άλση ΜΗΤΕΡΑ και ΕΙΡΗΝΗ, υπάρχουν δύο έτοιμοι και κατάλληλοι χώροι, οι οποίοι τα περιμένουν (πάνω φωτο). Ο ένας δίπλα από την κεντρική είσοδο στη δεξαμενή και ο δεύτερος στο καταργημένο σιντριβάνι, το οποίο τώρα έχει θάμνους και ένα δενδράκι που μπορεί να μεταφυτευτεί σε άλλον χώρο του Άλσους.

Είναι κρίμα για τα δέντρα και την ιστορία τους…