Γ. Χατζηθεοδοσίου στο OPEN για τη νέα έρευνα του Ε.Ε.Α. για την επιχειρηματικότητ

 

Τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Pulse RC, σχετικά με την πορεία της επιχειρηματικότητας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τη Δευτέρα 23/05/2022.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες, 58%, δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί «Αρκετά» έως «Πολύ» η λειτουργία της επιχείρησής τους από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Αντίστοιχο ποσοστό, 59%, δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ») από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα, 37% «Πολύ».
  • Ένας στους τέσσερις, 23%, έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Η πλειονότητα αυτών, 57% του 23%, φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα» να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα αυτών που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους, 61% του 23% δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ») κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ένα ή περισσότερα ενεργά δάνεια σε τράπεζες και το 9% έχει ζητήσει δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες του, το τελευταίο διάστημα. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, οι έξι στους δέκα εισέπραξαν αρνητική απάντηση, 57%, και ένας στους πέντε, 20%, θετική.
  • Στην απευκταία περίπτωση νόσησης και απουσίας από την εργασία τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, διαθέτει («Μάλλον» ή «Σίγουρα») επαρκείς πόρους για την κάλυψη των άμεσων προσωπικών του αναγκών το 41% όχι. Τέλος, ένας στους πέντε, 18%, περιμένει, η πορεία της επιχείρησής του το επόμενο εξάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, να είναι «καλύτερη» ένας στους τρεις, 35%, την αναμένει « χειρότερη » και άλλοι τόσοι, 34%, «ίδια».

Αναφερόμενος στην καλπάζουσα ακρίβεια σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Ε.Ε. προκειμένου να μπει “φρένο” στις διαδοχικές ανατιμήσεις, που πλήττουν ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο.