Αυστηρότερα τα τεκμήρια διαβίωσης από τη νέα χρονιά

Αναδρομική αύξηση προκαταβολής για επιχειρήσεις. Εισφορά αλληλεγγύης και κάτω από τα 12.000 ευρώ

Πιο αυστηρά τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2016

Δύο ακόμη δόσεις επαχθών φορολογικών μέτρων, μία τον προσεχή Οκτώβριο και μία τον Μάρτιο του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις.
Τα μέτρα της δεύτερης δόσης θα ψηφιστούν μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του επομένου έτους. Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο του νέου Μνημονίου, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία.
Επαναφορά

Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από πολύ χαμηλά ποσά ενοικίων ή κι από αμοιβές για περιστασιακή απασχόληση.

 

Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί με το μίνι φορολογικό νόμο 4330/2015, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση να πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και να υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% και κατόπιν στο 100% σαν να είναι επιχειρηματίες!
Το σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών να καταστήσουν πιο… αποδοτικά τα τεκμήρια διαβίωσης κρύβεται πίσω από τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει τη λειτουργία της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων), η οποία αναφέρεται στο κείμενο του νέου Μνημονίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

πηγή: Ελεύθερος Τύπος