Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ της περιοχής μας: “Και βρεγμένοι… και δαρμένοι”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ – ΕΦΚΑ

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΑΙΓΑΛΕΩ – ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Έλλης 37 και Αδριανουπόλεως Αιγάλεω, τηλ.- fax: 210 5989683

email:ssikaegaleo@gmail.com

Και βρεγμένοι…

Επικοινωνιακό ντόρο ξεσήκωσαν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τη σκιαμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος δίνει μεγαλύτερο «κοινωνικό μέρισμα». Οι συνταξιούχοι όμως δεν ξεγελιούνται. Δεν είναι μόνο οι περικοπές των μνημονίων με τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) λεηλάτησαν τις συντάξεις, περικόπτοντας μέχρι και 40% του εισοδήματός τους. Δεν είναι η ακρίβεια, η συμμετοχή στα φάρμακα, οι ακριβοπληρωμένες από την τσέπη τους υπηρεσίες Υγείας, που εξανεμίζουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι μόνο η 14η σύνταξη που κόπηκε ολοσχερώς στους συνταξιούχους το 2012, τους στερεί το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση τους δίνει σήμερα το ξεροκόμματο των 250 ευρώ και συνολικά περί τα 210 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 1/10 από αυτά που θα έπαιρναν, ως Δώρο Χριστουγέννων! Επιπλέον, μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που πήγαινε ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αφαιρέθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή τετραπλάσιο ποσό απ’ ό,τι τους πετάνε σήμερα, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

… και δαρμένοι

Αλλά δεν είναι μόνο οι περικοπές που άδικα τους επιβλήθηκαν. Είναι και τα πρόσθετα χαράτσια που τους φόρτωσαν, όπως η λεγόμενη Εισφορά Αλληλεγγύης που συνεχίζουν να πληρώνουν. Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τα 210 εκατ. ευρώ του «κοινωνικού μερίσματος», με το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης τούς έχει αρπάξει από την τσέπη 410 εκατ. ευρώ ήδη το 2021, δηλαδή τα διπλάσια. Το ίδιο χαράτσι θα τους επιβληθεί και στις συντάξεις του 2022, επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον 398 εκατ. ευρώ, όπως αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν φτάνει δηλαδή που η καταλήστευση του εισοδήματος των συνταξιούχων συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τους κοροϊδεύουν κι από πάνω με τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα «κοινωνικά μερίσματα» και με τους «αντιπολιτευτικούς» καβγάδες για το ποιος ανακυκλώνει αποτελεσματικότερα τη φτώχεια, την ώρα μάλιστα που οι δυο τους ανταγωνίζονται σε υποσχέσεις για παροχές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο.

Εχθρός

Σύμφωνα με την «Απογραφή» του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των ετών 2013 – 2020 το τακτικό προσωπικό στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 5%. Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι το 2013, στο υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 86.000 εργαζόμενοι και το 2020 εμφανίζονται μειωμένοι κατά 11%, στους 76.600. Αντίστοιχα, το 2013 στο υπουργείο Παιδείας υπηρετούσαν 177.500 εργαζόμενοι και το 2020 έφθαναν τους 163.000 (μείωση 8%)! Την εντελώς αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι προσλήψεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη κ.ο.κ.: Το 2013 υπηρετούσαν 62.700 υπάλληλοι για να φθάσουν το 2020 τους 72.000 (αύξηση 14,6%)! Η εικόνα είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων που θέτει το κράτος: Η δημόσια Υγεία υποβαθμίζεται χρόνο με τον χρόνο, η εμπορευματοποίησή της βαθαίνει ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Το ίδιο και στην Εκπαίδευση, όπου σχολεία και σχολές όλων των βαθμίδων λειτουργούν με προσωπικό πολύ πίσω από τις ανάγκες. Οι δυνάμεις καταστολής όμως ενισχύονται σε μέσα και προσωπικό, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού»…