Η Σταυρούλα Μπαντούνα, στην εκπομπή “Κόκκινη Γραμμή” του ΑCTION 24 – Μίλησε για τις Γυναικοκτονίες

Η Σταυρούλα Μπαντούνα, ψυχολόγος και δημοτική σύμβουλος της πόλης μας με το συνδυασμό “Δυνατή Πόλη” του κ. Μιχάλη Γιάγκα, συμμετείχε στην εκπομπή “Κόκκινη Γραμμή” του τηλεοπτικού σταθμού ΑCTION 24, που συντονίζει η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Δούκα.

Θέμα της εκπομπής : Γυναικοκτονίες.

Η κ. Μπαντούνα στην τοποθέτηση της αποσαφήνισε τη σημασία του όρου δίνοντας την κοινωνική και πολιτική του διάσταση.

Τόνισε ότι η κλιμακούμενη βία κατά των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με το φύλο.

Πιο συγκεκριμένα περιέγραψε τη γυναικοκτονία ως μια ακραία εκδήλωση ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η πράξη αυτή εμπεριέχει μια νοοτροπία. Μια γνωστική αντίληψη. Έναν εγκαθιδρυμένο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, επισήμανε στην πολύ εμπεριστατωμένη τοποθέτησή της, επί του καυτού αυτού ζητήματος.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η κ. Μπαντούνα τόνισε ότι απαιτείται μια προσέγγιση ευαίσθητη στο φύλο, σε συγκεκριμένα κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά πλαίσια ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των γυναικών στα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου.