Λαμπρή Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αναγέννηση του μνημείου «Αγώνων & Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού»

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναγέννηση του μνημείου «Αγώνων & Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» στην πλατεία 19ης Μαϊου

Ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας με την συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», διοργάνωσαν μια λαμπρή Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αναγέννηση του μνημείου «Αγώνων & Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού» στην πλατεία 19ης Μαϊου, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος κ. Λ. Μίχος με αναφορά στην ιστορία κατασκευής του μνημείου, ο γλύπτης που το καλλιτέχνησε κ. Χάρης Λαλές, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Γ. Βαρυθιμιάδης, ο Βουλευτής κ. Χ. Καστανίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σ. Σαββίδου.

Η Πρόεδρος συγκινησιακά φορτισμένη ανέφερε “…. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο, μπροστά στο μνημείο, εμείς οι απόγονοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», όλα αυτά τα χρόνια τιμούμε τις αθώες ψυχές που χάθηκαν τόσο βάρβαρα και άδικα, με δεήσεις, λαμπαδηφορία, αναμμένα φαναράκια που υψώνονται στον ουρανό και με χορευτικές κινήσεις στέλνουμε λάμψεις γι’ αυτούς που έμειναν εκεί, στα ματωμένα χώματα του Πόντου.

Αναβιώνουμε ήθη και έθιμα της Αλησμόνητης Πατρίδας, τραγουδάμε, χορεύουμε και ενώνουμε τα χέρια μας στον κύκλο της αγάπης, της ειρήνης, της ελπίδας.

Η χαρά μου σήμερα είναι απερίγραπτη και η συγκίνηση μεγάλη με την αναγέννηση του μνημείου.

Στην πόρτα της μονής Παναγίας Σουμελά του Πόντου, που απεικονίζει το μνημείο μας, τοποθετήθηκαν και πάλι, εκείνα τα ιερά σύμβολα που φανερώνουν την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου, το μανουάλι, το τουφέκι, το μαχαίρι και η γλυκόλαλη λύρα, που δυστυχώς είχαν κλαπεί πριν από μερικά χρόνια.

Είναι ένα μνημείο ξεχωριστό και μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπορντό της Γαλλίας κ. Μισέλ Μπρουνό Γεωγράφος ύστερα από επίσκεψη στη χώρα μας, όπου τον φιλοξενήσαμε και είδε το μνημείο το συμπεριέλαβε, ως το πιο αυθεντικό στο βιβλίο του «Τα ανεγερθέντα μνημεία στην Ελλάδα»

Ο πρώην Βουλευτής Σουηδίας κ. Νικος Παπαδόπουλος και επίτιμο μέλος του Συλλόγου, το ανέδειξε στο Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Με εισηγήσεις μας, έγινε θέμα συζήτησης σε πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία, στην Ολλανδία, όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός.

Mάλιστα με την προτροπή μας συμπεριλήφθηκε και σε τεύχος της National Geographic. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχό μας κ. Λ. Μίχο, για την αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να αποκτήσει την όψη που πραγματικά του αξίζει.

Ευχαριστούμε τον γλύπτη και φίλο του Συλλόγου κ. Χάρη Λαλέ, που τα τελευταία χρόνια είχαμε στενή συνεργασία και πολλές συζητήσεις, ώστε να βρούμε τον ιδανικό τρόπο για να μην λεηλατηθεί ξανά το μνημείο

Επιβεβαιώνουμε ότι Ο ΦΑΡΟΣ, θα συνεχίζει να φωτίζει πάντα αυτόν τον άγρυπνο φρουρό της μνήμης, το μνημείο μας!”

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακολούθησε ένα εξαίσιο Μουσικοαφηγηματικό ταξίδι. Την καλλιτεχνική Επιμέλεια είχε κ. Ηλίας Υφαντίδης, με λυρωδούς τους Γ. Κουλαξουζίδη, Γ. Ταϊλαχίδη, Χρ. Ναυροζίδη και Π. Κοπαλίδη στο νταούλι. Αφήγηση Ά. Καλαϊτζόγλου και Σ. Σαββίδου.

Εξαιρετική η στιγμή όταν ακούστηκε ο ύμνος «Την Πατρίδα ‘μ έχασα» από την σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου, που εμφανίστηκε μέσα από το κοινό.

Τα βήματα των Πυρριχιστών ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα.

Στο τέλος οι καλεσμένοι άφησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο μπροστά στο μνημείο, στέλνοντας μήνυμα «Είμες Πόντιοι, Αργοναύτες Κομνηνοί και Τραντέλλενοι!»

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος