“Βροχή” τα “ναι” των Δικαστηρίων στην παραμονή συμβασιούχων Καθαριότητας Δήμων


Σειρά αναβολών επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων -με παράλληλη διατήρηση των προσωρινών διαταγών που είχαν χορηγηθεί- έχει εκδώσει τις τελευταίες ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε υποθέσεις εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που ζητάνε την προσωρινή παραμονή στην εργασία τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Παράδειγμα αυτών είναι οι αναβολές που δόθηκαν σε υποθέσεις συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων Καλλιθέας, Γλυφάδας, Αθηναίων κτλ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι επικαλούνται την ανάγκη τους να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά και την ανάγκη των φορέων που τους απασχολούν, να συνεχίσουν να παρέχουν στους δημότες τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση των άμεσων και έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η δικαιοσύνη αντιλαμβανόμενη την πραγματική ανάγκη παραμονής των εργαζομένων στην εργασία τους για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, διατήρησε τις προσωρινές διαταγές που έχουν εκδοθεί με αποτέλεσμα την εξακολούθηση της εργασίας τους μέχρι τουλάχιστον τη μετ’ αναβολή δικάσιμο.

Ο δικηγόρος των εργαζομένων στους παραπάνω Δήμους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κ. Λάμπρος Ντουματσάς, μίλησε για το θέμα αποκλειστικά στο epoli.gr:

«Είναι σημαντικό ότι τα δικαστήρια συμμερίζονται τη σημασία της παραμονής στην εργασία τους των συμβασιούχων της καθαριότητας και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία.

Με την διατήρηση των προσωρινών διαταγών και άρα την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους, πρωτίστως αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή και το σπουδαίο έργο τους εν καιρώ πανδημίας. Δίνεται όμως επιπλέον η δυνατότητα στους υποστελεχωμένους Δήμους να εξακολουθήσουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Η ιδιαίτερη κατανόηση που επιδεικνύεται από τους δικαστές μας γεμίζει ελπίδα και για τη θετική αντιμετώπιση και άλλων όμοιων περιπτώσεων στο μέλλον».

Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο «ΝΤΟΥΜΑΤΣΑΣ | ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, Τ.Κ. 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468, email: contact@nglawservices.gr, website: www.nglawservices.gr