Βουνό οι εκκρεμείς συντάξεις


Μόλις πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή βρέθηκαν στο συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την παρακολούθηση της απονομής συντάξεων. Ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων υποχρέωσε το υπουργείο να πιστοποιήσει άπειρους λογιστές και δικηγόρους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει

Βουλιάζει ο e-ΕΦΚΑ από το βάρος του μαζικού κύματος εξόδου χιλιάδων εργαζομένων

Το 30% αναμένεται να προσεγγίσει το 2021 η αύξηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις! Την ίδια ώρα, η έστω και με προβλήματα συνταγματικότητας λύση που έχει επιβάλει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (outsourcing ανάθεση σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους) βαδίζει αργά και τουλάχιστον για το 2021 σίγουρα θα παραγάγει πενιχρά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πρώτοι πιστοποιημένοι ιδιώτες που θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση έκδοσης συντάξεων θα εκκινήσουν μετά τον Οκτώβριο, ίσως και από τις αρχές του νέου έτους (εκτός αν τους προλάβουν δικαστικές εξελίξεις που θα αποφασίσουν ότι η λύση του outsourcing είναι αντισυνταγματική).

Το κύμα μαζικής φυγής
Οι δυσμενείς εξελίξεις στις μαζικές συνταξιοδοτήσεις εντός του 2021 αφορούν κυρίως τον δημόσιο τομέα, αλλά εξειδικεύονται στον e-ΕΦΚΑ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει με το σταγονόμετρο ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Π. Δουφεξής (στην ουσία συνεχίζει την πρακτική του προκατόχου του Χ. Χάλαρη να αποκρύβει τα στοιχεία του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων, κάτι που είχε εγείρει τον εκνευρισμό ακόμη και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής), στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαμε αύξηση της τάξης του 30% στις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Με δεδομένο αυτό το ποσοστό αλλά και το γεγονός ότι το 2020 είχαμε συνολικά 174.340 αιτήσεις, το 2021 αναμένεται να πλησιάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τις 250.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης! Ωστόσο βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ετών μπορούμε να αναφέρουμε ότι όσο περνάει ο καιρός εντός του έτους τόσο θα αυξάνονται και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα είναι τεράστιο καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες (ειδικά στα τμήματα αιχμής) είναι υποστελεχωμένες, κυρίως λόγω της μη αναπλήρωσης όσων φεύγουν, ενώ και το ζήτημα του ηλεκτρονικού κράτους (παρά την αλματώδη άνοδο του τελευταίου έτους) δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς αν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Ωστόσο στο θέμα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων υφίσταται τεράστιο ζήτημα μιας και παρότι η αποπομπή Χάλαρη έλυσε μερικώς το πρόβλημα (αν δεν διαστρεβλώνει τα στοιχεία η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ), παραμένουν σε δυσθεώρητα μεγέθη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν προς απονομή περί τις 350.000 αιτήσεις κύριων, επικουρικών και εφάπαξ βοηθημάτων. Εάν σε αυτά τα μεγέθη προστεθούν οι μαζικές αποχωρήσεις του β΄ εξαμήνου του 2021 (αφαιρουμένων όσων εκκρεμών διεκπεραιωθούν), τότε αυξάνει μαζικά το πρόβλημα (ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το έχει χαρακτηρίσει «κρυφό δανεισμό»).

Μέσα σε όλα αυτά σωρεύει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία το γεγονός ότι αποχωρούν μαζικά έμπειροι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι εντός της χρονιάς θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 800 έμπειροι υπάλληλοι. Πολλοί εξ αυτών λόγω ακριβώς αυτής τους της εμπειρίας είναι τοποθετημένοι στην πολύ απαιτητική έκδοση των συντάξεων…

Αστεία υπόθεση το outsourcing
Από την άλλη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 ξεκινά ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών από τον e-ΕΦΚΑ με στόχο, έπειτα από την επιτυχή πιστοποίησή τους, να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής και να συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοση συντάξεων».

Πέρα από τις επικοινωνιακές πομφόλυγες του Κ. Χατζηδάκη για δήθεν ταχύτερη έκδοση των συντάξεων από ανθρώπους που δεν έχουν καμία τέτοια πείρα, σ’ αυτό που πρέπει να επικεντρώσουμε είναι ο αριθμός του πρώτου «κύματος» πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος. Είναι τέτοια η πίεση που ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ αύξησε στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης τον αριθμό των συμμετεχόντων από 180 (που είχε αρχικά ανακοινωθεί) σε 1.200!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για να ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών του e-ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τις 3.600. Από αυτούς και με βάση την αναλογία του αριθμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το κάθε επάγγελμα προκρίθηκαν 800 δικηγόροι και 400 λογιστές για να συμμετάσχουν στον πρώτο κύκλο. Πρόκειται για αύξηση 85% στον αριθμό των συμμετεχόντων, κάτι που πιστοποιεί αφενός την αβελτηρία Χατζηδάκη – Δουφεξή που δεν μπορούν να συνυπολογίσουν σωστά, με συνέπεια αρχικώς να προσπαθήσουν να πιστοποιήσουν μόλις 180 λογιστές και δικηγόρους, και αφετέρου την πίεση που δέχεται το σύστημα από τις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης κυρίως δημόσιων υπαλλήλων και δη απασχολούμενων στον e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εξετάσεις για την πιστοποίηση θα διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου… Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν φακέλους αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρχές Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά το βάρος έκδοσης των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων θα πέσει στις πλάτες των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.

Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς (αν λάβουμε υπόψη και όσους υπάλληλους συνταξιοδοτήθηκαν το 2020, τότε ο συγκεκριμένος αριθμός θα προσεγγίσει τους 1.000 και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει ουδεμία πρόσληψη…), ακόμη κι αν αμέσως αρχίσουν να εκδίδουν συντάξεις οι παντελώς άπειροι και μόνο πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, το πρόβλημα είναι τεράστιο και θεωρείται σίγουρο ότι ο «κρυφός δανεισμός» του ελληνικού κράτους θα συνεχίσει όχι μόνο να υφίσταται αλλά και να μεγαλώνει. Από την άλλη ο κ. Χατζηδάκης με τον κ. Τσακλόγλου ουδεμία ενέργεια έχουν κάνει για την επίλυση του προβλήματος, που είναι η ψηφιοποίηση των ημερών ασφάλισης (για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΙΚΑ είναι εύκολο, αφού από το 2002 και έπειτα είναι ψηφιοποιημένες οι μέρες ασφάλισης) όλων των ασφαλισμένων όλων των ετών.

Πηγή: Documento – Τζώρτζης Ρούσσος