Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την προκαταβολή στις πληγείσες περιοχές

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3853 Τέυχος Β’ 18 Αυγούστου 2021 η απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 841 με την οποία χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, σε πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου και έως την 13η Αυγούστου 2021 σε περιοχές της ελληνικής Επικράτειας, για τις οποίες εκδίδονται αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση:
Η ενίσχυση πρώτης αρωγής αποτελεί έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, και οι επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση ανέρχεται
Α) στις οχτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση και δεν επιτρέπουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή
β) στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή
γ) στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές που δεν καθιστούν μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το ύψος της ενίσχυσης για επιχειρήσεις – αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους ή δεν έχουν εγκαταστάσεις, και έχουν υποστεί υλικές ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες, καθορίζεται ως εξής:

α) Στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά δικαιούχο, για καλλιέργειες, στις οποίες έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των πενήντα (50) στρεμμάτων ή

β) στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά δικαιούχο, για καλλιέργειες, στις οποίες έχουν πληγεί εκτάσεις δέκα (10) ως πενήντα (50) στρεμμάτων ή γ) στο ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ, ανά δικαιούχο, για μικρότερες καλλιέργειες.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ στη διαδικτυακή πύλη «arogi.gov.gr»

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021 και δύναται να τροποποιούνται μόνο αυθημερόν.

Το ποσό της ενίσχυσης, καταβάλλεται εφάπαξ στο λογαριασμό ΙΒΑΝ του δικαιούχου που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του Ο.Π.Σ. «TAXISnet» της ΑΑΔΕ, από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ενίσχυση πρώτης αρωγής συμψηφίζεται με το τελικό δικαιούμενο ποσό της προκαταβολής ή της επιχορήγησης του άρθρου 4 του ν. 4797/2021, όπως αυτό θα προσδιοριστεί μετά την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής.

Σε περίπτωση που το τελικό δικαιούμενο ποσό της επιχορήγησης, όπως αυτή θα καθοριστεί από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής, είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης, τότε το ποσό που υπερβαίνει το ποσό της δικαιούμενης επιχορήγησης, επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου και μέχρι την πραγματική επιστροφή του.

Δείτε εδώ την απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες
https://www.myota.gr/wp-content/uploads/2021/08/document-2021-08-19T091130.327.pdf