Σαρηγιάννης: Σωματίδια θα αιωρούνται ως και για 10 μέρες – Καπνός από την Εύβοια πάνω από την Αττική


Τη χρήση μάσκας τύπου FFP2/KN95/Ν95 στην Αττική συνέστησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προκειμένου να προστατευτούμε από σωματίδια που θα αιωρούνται ως και 10 ημέρες, από το νέφος που αφήνουν οι πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική και την Εύβοια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι μεγάλες είναι οι συγκεντρώσεις από μέταλλα που, πριν καεί το δάσος ήταν χρήσιμα για τα φυτά, ωστόσο η εισπνοή τους αφήνει ουσίες που μένουν στον οργανισμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το χημικό φορτίο μπορεί να μειωθεί αν στην Αττική, αλλά και στην πυκνοκατοικημένη Ιστιαία, απομακρυνθούν τα δύο πρώτα εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους. Ακόμη συνέστησε ο καθαρισμός των νοικοκυριών να γίνεται με γάντια και μάσκα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε στην ΕΡΤ, ότι κοντά στην Αττική και στη Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός, ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα. Επιπλέον, συνέστησε σε δημόσιους χώρους να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές απολύμανσης με φίλτρα Hepa που είναι «πιο αποδοτικά από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό».

Ανεμοδουρά: Ποια προβλήματα θα μπορούσαν να εμφανίσουν οι πολίτες

Η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, και μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει στην υγεία μας το νέφος από τις φωτιές που καίνε για έβδομη μέρα στη χώρα.

«Στο χώρο της πυρκαγιάς αλλά και πολλά χιλιόμετρα μακριά, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αν δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, όπως άτομα που πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά, που έχουν άσθμα, αλλεργίες, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά. Όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να φορούν μάσκες τύπου ΚΝ95. Οι συνάδελφοί σας που κάνουν ρεπορτάζ στις περιοχές αυτές θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα. Η θερμοκρασία των σωματιδίων που εισπνέουμε προκαλεί πρόβλημα», είπε η κ. Ανεμοδουρά και πρόσθεσε:

«Αρχίζει ήδη να φαίνεται η επιβάρυνση στην υγεία. Οι περισσότεροι βραχνιάζουν, βήχουν, έχουν ξηρότητα στο φάρυγγα. Άλλοι ζαλίζονται, κάνουν ναυτίες, κάνουν εμετούς. Όλο αυτό το τοξικό νέφος θα μας επιβαρύνει για πάνω από ένα μήνα. Κάηκαν τα δέντρα, αλλά και υλικά όπως μπογιές, κατασκευές, πλαστικά. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει αν συμβουλευτούν το γιατρό τους για τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων τους. Μέσα στο σπίτι να βάζουμε βρεγμένα πανιά για να μην εισέρχεται η στάχτη. Οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι, και αν χρειαστεί να βγουν έξω με μάσκα, διπλή, αλλά όχι πάνινη».

Αναφορικά με τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουμε, η ίδια εξήγησε ότι ποικίλλουν. «Ερεθισμός στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχας. Αν έχουμε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να σταματήσουμε την άμεση επίδραση του αέρα αυτού. Να πιούμε κάτι δροσιστικό, και αν δούμε ότι συνεχίζεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας μήπως χρειαστεί να πάρουμε κάποια αγωγή. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις πυρκαγιές, βάζουν τον οργανισμό τους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για αυτό και πολλοί πυροσβέστες παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Το αν θα υπάρξει πρόβλημα εξαρτάται από τον οργανισμό. Μπορεί ένας οργανισμός να αντιδράσει άμεσα, ή σε χρονικό διάστημα 1-2 μηνών», πρόσθεσε η κ. Ανεμοδουρά και κατέληξε: «Θα πρέπει να προσέχουν για τουλάχιστον ένα μήνα οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές. Αλλά το νέφος αυτό που είναι επικίνδυνο έχει πάει χιλιόμετρα μακριά».

«Πηγή: athensvoice.gr