Παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, τη νύχτα που πέρασε, πυροσβέστες, εθελοντές και αστυνομία προσπάθησαν να “κρατήσουν” τις φλόγες

Παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, τη νύχτα που πέρασε, πυροσβέστες, εθελοντές και αστυνομία προσπάθησαν να “κρατήσουν” τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και να μειώσουν τα σημεία που καίγονται.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να εκκενωθούν χωριά και οικισμοί από τους κατοίκους τους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι κάτι εύκολο στην πραγματοποίησή τους, αφού οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν θέλουν να τα εγκαταλείψουν.

Κατανοητή έως ενός σημείου η αντίδρασή τους, αλλά δυστυχώς δεν πρέπει να παραμείνουν στις επικίνδυνες περιοχές.

Μεγάλα μηχανήματα προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Μεγάλες απώλειες πάντως υπάρχουν σε ζώα τόσο του δάσους όσο και κατοικίδιων.

Το νέφος από τις φωτιές άκρως επικίνδυνο και χρειάζονται ειδικές μάσκες.

Οι αρμόδιοι ζητούν να μετριαστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις του κόσμου στους δρόμους και τα σπίτια να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους για να μην εισβάλουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους τα επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Συγκεκριμένα:

Πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 και αιθάλης, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρας πάνω από το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την καταγραφή και τη χαρτογράφηση των υψηλών επιπέδων συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε συγκεκριμένες ώρες στο Βόρειο και Κεντρικό Τομέα καθώς και στον Πειραιά.

Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το 1110 προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται όλο το 24ωρο,  χωρίς καμία χρέωση, για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων λόγω του τοξικού νέφους που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές.

Όπως έγινε γνωστό έχουν συλληφθεί τρία άτομα με την κατηγορία  των εμπρησμών.

Με το ξημέρωμα και την πτήση εναέριων μέσων, ελπίζεται πως οι φωτιές που καίνε έξι ημέρες συνεχώς την Αττική και αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, θα κατασταλούν, παρ΄ ότι υπάρχει ένα επικίνδυνο αεράκι από τα ξημερώματα…