Τασούλα Πετράκου: “Οι διώξεις εργαζομένων ΔΕΝ είναι λύση”

Όταν πριν από δύο χρόνια εκλέχτηκα δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, παρότι η παράταξη της οποίας είμαι μέλος αναδείχτηκε 2η δύναμη, ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος.

Το πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο, έδινε τη δυνατότητα σε ΟΛΟΥΣ τους εκλεγμένους συναδέλφους να συνδιαμορφώνουν και να συναποφασίζουν για τα τεκταινόμενα στην πόλη μας.

Δυστυχώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης αποδυναμώθηκε πλήρως. Ο δήμαρχος αναγορεύτηκε σε απόλυτο κυρίαρχο.

Κάπως έτσι καθορίστηκε και ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας είμαι μέλος. Η δημοτική αρχή και εδώ έχει τον απόλυτο έλεγχο, ενώ οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης το πολύ πολύ να καταγραφούν σαν σημειώσεις στα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Όλα όμως έχουν ένα όριο. Διαβάζοντας τα θέματα που μας στάλθηκαν σήμερα για τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εξοργίστηκα. Δύο (2) από τα επτά (7) θέματα που θα συζητηθούν αφορούν σε τοποθέτηση δικηγόρου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το δήμο σε δικαστικές διαμάχες εναντίον πρώην και νυν δημοτικών -και όχι μόνο- υπαλλήλων.

Με βάση τις εισηγήσεις καλούμαστε να συνηγορήσουμε στο να καταδιώξει ο δήμος όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη από αυτή της δημοτικής αρχής. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες μηνύσεις γιατί κάποιος ανάρτησε κάτι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε συνεχή άσκηση εφέσεων για δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους κλπ.

Με αφορμή και το σημερινό, θέλω να δηλώσω ότι είμαι κατηγορηματικά αντίθετη στην ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης και στην προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης και δεν πρόκειται να συμμετέχω σε διαδικασίες που νομιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Η πάγια και σταθερή άποψή μου είναι ότι προέχει πάντα το δίκιο του εργαζόμενου και όποιες διαφορές προκύπτουν μπορούν να επιλύονται με διάλογο και όχι με διώξεις, πρακτική που έχει κατά κόρον υιοθετηθεί στον δήμο μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι δεν έχει τέλος ο κατάλογος των υπαλλήλων που αποχωρούν προς υπηρεσίες άλλων δήμων, μην αντέχοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Ο δήμαρχος οφείλει να ενεργεί σαν δήμαρχος όλων των δημοτών και σαν υπεύθυνος εργοδότης και να βάλει τέλος σε αυτό. Εκτός εάν δεν το επιθυμεί….

Τασούλα Πετράκου
Δημοτική Σύμβουλος “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ”