Έκκληση στους δήμους να οργανώσουν άμεσα αιμοδοσίες

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μονάδων αίματος την θερινή περίοδο περιέγραψαν ο Τάκης Κατσίβελας πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και ο Γιάννης Σπανολιός του «Όλοι μαζί μπορούμε» στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Σκοπός της φιλοξενίας των δύο διοργανωτών αιμοδοσιών στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ήταν η κοινοποίηση του πως μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει σ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται και ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο που υπάρχει τεράστια ανάγκη για αίμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανολιός η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο μαζί με την ΚΕΔΕ και τον ΕΟΔΥ κι άλλους οργανισμούς καθώς λόγω της πανδημίας είχε δημιουργηθεί τεράστια έλλειψη αίματος γιατί ο κόσμος φοβόταν. Δημιουργήθηκαν έτσι χώροι αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων και αυτό είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι διοργανωτές απευθύνονται σε κάθε φορέα, δήμους, περιφέρειες ακόμα και ξενοδοχεία για να οργαν΄σουν μία αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων και μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 100.000 φιάλες αίματος.

Ο κ. Κατσίβελας τόνισε την τεράστια συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σ’ αυτή την προσπάθεια που όπως είπε χωρίς αυτήν η αιμοδοσία θα είχε καταρρεύσει καθώς εκτός από τις καμπάνιες και τις διοργανώσεις προσέφερε και στέγη.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται γύρω στις 600.000 μονάδες αίματος ετησίως δηλαδή 14.000 μονάδες αίματος την εβδομάδα, αλλά δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μια ελαττωμένη προσφορά και αυτή τη στιγμή τρέχουμε με 9.000 μονάδες αίματος την εβδομάδα.

Οι διοργανωτές απηύθυναν έκκληση προς τους δημάρχους να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να διοργνώσουν από μία αιμοδοσία καθώς όπως είπαν δεν είμαστε μακριά από την λύση του προβλήματος αρκεί να βοηθήσετε να πάρουμε πρωτοβουλίες τώρα αυτή την εποχή

Αν βρούμε είπαν 300.000 εθελοντές αιμοδότες που να μπορούν να δώσουν αίμα δύο φορές το χρόνο, θα έχουμε εξασφαλίσει το κρίσιμο νούμερο. Τώρα έχουμε γύρω στις 250.000 εθελοντές αιμοδότες.

Οι δήμοι μπορούν να απευθυνθούν είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είτε στο «Ολοι μαζί μπορούμε» να δηλώσουν απλά πρόθεση και τον τόπο της διοργάνωσης και τα συνεργεία των οργανισμών ειδοποιούνται και αναλαμβάνουν όλα τα υπόλοιπα.

πηγή: Airetos.gr