ΟΑΕΔ: Οκτώ προγράμματα με 28.550 θέσεις εργασίας για ανέργους

Οκτώ προγράμματα του ΟΑΕΔ για 28.550 ανέργους είναι ανοιχτά αυτό το διάστημα με επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό μέχρι και 100%. Επίσης ενεργό είναι και πρόγραμμα δεύτερη επαγγελματικής ευκαιρίας το οποίο επιδοτεί την έναρξη νέας επιχείρησης.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η άμεση τόνωση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Πρόγραμμα Απασχόλησης 850 Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ)

Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία 850 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 12 μήνες. Η μηνιαία επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους φτάνει το 90% και μέχρι 800€.

2) Πρόγραμμα Προεργασίας για 400 ανέργους νέους ηλικίας 18-30 ετών στην Περιφέρεια Ηπείρου
To πρόγραμμα αφορά συνολικά 400 θέσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών στην Ήπειρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του Οργανισμού.
Οι ωφελούμενοι πρέπει είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3) Πρόγραμμα Προεργασίας για 600 ανέργους νέους ηλικίας 18-30 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Το πρόγραμμα αφορά 600 νέους ανέργους στην Δυτική Ελλάδα που θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του Οργανισμού.
Ωφελούμενοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας των Περιφερειών Δυτ. Ελλάδας ηλικίας 18-30 ετών, απόφοιτοι οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Το πρόγραμμα διαρκεί 7 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρόμισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

Εργοδότες με Προσωπικό έως:

3 άτομα
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 1

4-9 άτομα
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 2

10-19 άτομα
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 3

20-30 άτομα
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 5

31-50 άτομα
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 8

άνω των 50 ατόμων
Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων: 20% του απασχολούμενου προσωπικού, έως 20

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχειπροβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν την υποβολή της αίτησης.

4) Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας
Το «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας» αφορά 3.000 ανέργους, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες. Σκοπός του προγράμματος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εντός του διαστήματος 01.01.2012 έως 31.10.2020 να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας.
Η επιχορήγηση διαρκεί 12 μήνες, με 3μηνη δέσμευση και το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις δικαιούχους εταίρους). Μετά την ολοκλήρωση της 3μηνης δέσμευσης, η διάρκεια μπορεί να επεκταθεί κατά 12 μήνες και το συνολικό ποσό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 20.000 € έως 36.000 €, κατόπιν αίτησης.

5) Πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Το πρόγραμμα αφορά 3.000 θέσεις εργασίας για ανέργους άνω των 30 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας μας (ΑΜΘ, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας & Κεντρικής Μακεδονίας) ) με διάρκεια 12 μήνες και μηνιαία επιδότηση που κυμαίνεται από 473€ (άνεργοι εως 49 ετών) έως 710€.

6) Πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας»
Το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 9.200 επιδοτούμενων ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για 12 μήνες, με συνολική μηνιαία επιδότηση μέχρι 830€ (80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) στάδια:
α) Το α΄ στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του δικαιούχου, από την ημερομηνία πρόσληψής του μέχρι τη λήξη ισχύος της επιταγής του.
Το διάστημα που υπολείπεται στον δικαιούχο «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» κατά την ημερομηνία υπόδειξής του, θα είναι τουλάχιστον το 50% της αρχικής εγκριθείσας επιδότησης ή της επιδότησης λόγω συνέχισης.
Η εγκριθείσα επιδότηση (αρχική ή συνέχιση) θα είναι τουλάχιστον πεντάμηνης διάρκειας.
Το διάστημα που θα υπολείπεται στους δικαιούχους επιδόματος μακροχρόνιων ανέργων κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους, θα είναι τουλάχιστον μία (1) ημέρα επιδότηση, όπως αυτή ορίζεται στην «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».
β) Το β΄ στάδιο αφορά στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 12 μηνών.

7) Πρόγραμμα Απασχόλησης 8.500 Μακροχρονίων Ανέργων 55-67 ετών

Το πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 8.500 ανέργων 55-67 ετών από όλη τη χώρα σε ΝΠΔΔ, Δήμους, Περιφέρειες και επιχειρήσεις ΟΤΑ. Οι δικαιούχοι άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν στους εν λόγω φορείς για διάστημα 12 μηνών (με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες), ενώ η μηνιαία επιδότηση τους μπορεί να φτάσει έως 750€ (75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150.000.000€ και χρηματοδοτείται από κεφάλαια του ΟΑΕΔ.

8) Πιλοτικό πρόγραμμα Ελευσίνας

Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία περίπου 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι είναι εγγραμμένοι τουλάχιστον έξι (6) μήνες στο μητρώο ανέργων του ΚΠΑ Ελευσίνας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, με διάρκεια ανεργίας τουλάχιστον έξι μήνες, που διαμένουν στους Δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Η ομάδα στόχος υπολογίζεται σε περίπου 3.000 άτομα. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα προσφερθούν είναι: Νέες Θέσεις Εργασίας (ΝΘΕ), Επιχειρηματικότητα-Αυταπασχόληση, Κατάρτιση, Κοινωφελής Εργασία. Ο σχεδιασμός του βασίζεται τόσο στις ανάγκες των ανέργων όσο και στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αρμοδιότητας του ΚΠΑ Ελευσίνας.

Πηγή: Aftodioikisi.gr