Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι κλάδοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς – Όλες οι πληροφορίες


Ποιοι εργαζόμενοι έρχονται μετά τους υγειονομικούς και είναι πιθανό να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός

Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της σχετικά με ποιους κλάδους θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Άλλωστε εδώ και καιρό εξετάζονται κι άλλοι εργαζόμενοι εκτός από τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ώστε να μπορέσει να επέλθει μια κανονικότητα από τον Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα η διαδικασία επισπεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω και του φόβου από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Οι υγειονομικοί

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει με τους υγειονομικούς και θα αφορά τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και το διοικητικό ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με πολίτες.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αλλά και όλων των φορέων υγείας που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Αντίστοιχα θα ισχύσει και για όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας ή Μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του ethnos.gr, ότι όσοι εργαζόμενοι αρνηθούν να εμβολιαστούν παρά την υποχρεωτικότητα, δεν θα απολύονται αλλά θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις που δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς και πολίτες.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο πως σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

-Στους γιατρούς του ΕΣΥ, το ποσοστό ανέρχεται στο 86% και στον ιδιωτικό τομέα 91%.

-Στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 69% στο ΕΣΥ και το 73% στον ιδιωτικό τομέα.

-Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπαιδευτικοί
Όμως στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Στόχος είναι, λένε πηγές του ethnos.gr, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς επεσήμανε και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο η νέα εκπαιδευτική χρονιά χωρίς εξ αποστάσεως μαθήματα αλλά διά ζώσης. Ο πιθανός υποχρεωτικός εμβολιασμός, εάν εφαρμοσθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα θα αφορά τόσο τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και της τριτοβάθμιας, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς.

Άλλωστε ο κορονοϊός χτυπά πλέον νεαρά άτομα που κινούνται στους εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ και η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς σε νέους.

Τα σώματα ασφαλείας
Πάντως στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται και τα σώματα ασφαλείας ειδικά όσοι εργάζονται κοντά στους πολίτες και έρχονται σε επαφή, λένε πηγές του ethnos.gr. Προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σχετικά με τους ιερείς η κυβέρνηση δεν θέλει μέχρι στιγμής να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό κυρίως για να μην υπάρξει αναταραχή στους κόλπους της εκκλησίας. Γι αυτό και προτιμήθηκε η μέθοδος της πειθούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Υγείας και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα βρεθούν στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να στείλουν μήνυμα στην Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών αλλά και των ιερέων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας διατηρεί στενούς δεσμούς με την εκκλησία και η παρουσία του θεωρείται κρίσιμη.

πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ – Δήμητρα Ευθυμιάδου