Κορονοϊός: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – Δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα

Για αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα κατά 60% που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη έκανε λόγο ο Νίκος Θωμαΐδης.

Στο 60% έφτασε την περασμένη εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ «η αύξηση ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη σχολιάζοντας ότι «το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».

Ο καθηγήτης Θωμαΐδης εκτίμησε ως δύσκολο το να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας σημειώνοντας ότι «αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».

Χαρακτήρισε, τέλος, απαράδεκτες τις εικόνες από κατάμεστα κέντρα διασκέδασης. «Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ότι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».

Πηγή: Foumera.gr – Δημήτρης ΣΙούλ