Αντίθετοι και οι Εκπαιδευτικοί στη συστέγαση των 4ου & 6ου Δημοτικών Σχολείων

Την αντίθεσή του στα σχέδια για τη συστέγαση των 4ου & 6ου Δημοτικών Σχολείων, προκειμένου στο κενό κτίριο να λειτουργήσει το Γ΄ Γυμνάσιο, εκφράζει με ανοικτή επιστολή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας, μετά από την πρόσφατη εκφρασθείσα, επίσης αντίθετη, άποψη της Ένωσης Γονέων, περί συστέγασης.

Σημειώνουμε πως τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν την πρόθεση του δήμου, από δημοσίευμα της εφημερίδας μας και συμμετείχαν στο κοινό Σχολικό Συμβούλιο των δύο Σχολείων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το πρωτοφανές,  σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία μας γεγονός, της πρόθεσης του Δήμου Αγ. Βαρβάρας να προχωρήσει στη  συστέγαση των 4ου και 6ου Δ.Σ.  Αγ. Βαρβάρας και τη μεταστέγαση του 3ου Γυμνασίου στο κτήριο του 6ου Δ.Σ. χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, συζήτηση, διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Φτάνοντας στα χέρια μας αρμοδίως, τα έγγραφα που έχει προωθήσει ο Δήμος ως τώρα, στις διάφορες  υπηρεσίες, την έκπληξή μας αντικατέστησε η οργή καθώς η πρόταση της δημοτικής αρχής, αντί να δώσει λύσεις για το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης στέγης του 3ου Γυμνασίου θα δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα, στην μέχρι τώρα παιδαγωγικά άριστη λειτουργία των δύο παραπάνω δημοτικών σχολείων, ανατρέποντας τα δεδομένα αξιοπρεπούς εκπαίδευσης των μαθητών τους όχι προς το καλύτερο αλλά  προς το χειρότερο.

Ζητήματα ασφαλείας:

* Γειτνίαση με Γυμνάσιο, η συνύπαρξη σε τόσο μικρή απόσταση, εντός ενός οικοδομικού τετραγώνου, τόσων παιδιών, με ηλικιακές διαφορές δημιουργούν φόβους για κοινωνικές αποκλίσεις.

*  Συνωστισμός παιδιών στα διαλείμματα/δυσχερής εφημερία.

* Μετακινήσεις παιδιών στις σκάλες/κίνδυνος κατά την εκκένωση σε έκτακτες συνθήκες (σεισμοί, πυρκαγιές). Πού είναι δυνατό να συγκεντρωθεί με ασφάλεια ως την αποχώρηση ένας τόσο μεγάλος αριθμός μαθητών-τριών.

* Αδυναμία φύλαξης παιδιών την ώρα του διαλείμματος σε περιπτώσεις κακοκαιρίας – μικρό στέγαστρο για τόσο μεγάλο πλήθος παιδιών.

* Προβληματισμός για την στατικότητα του κτιρίου λόγω ανέγερσης επιπλέον ορόφων.

* Συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών

* Κίνδυνος τραυματισμών/ επιβάρυνσης των μικρών παιδιών κατά την ανάβασή στους ορόφους.

* Ακαταλληλότητα αίθουσας εκδηλώσεων για ένα τόσο μεγάλο πλήθος μαθητών.

Παιδαγωγικά ζητήματα:

* Ηχορύπανση και παρεμπόδιση εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας των πολλών τμημάτων στον προαύλιο χώρο την ώρα της Φυσικής Αγωγής.

* Αδυναμία χρήσης κλειστών αιθουσών σε περιπτώσεις κακοκαιρίας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής λόγω πολλών τμημάτων.

* Έλλειψη αιθουσών για τα προτεινόμενα ως εργαστηριακά μαθήματα (Εικαστικά, Μουσική) αλλά και των υποστηρικτικών δομών (Τμήμα Ένταξης, Τμήμα Υποδοχής, ΖΕΠ), καθώς και της βιβλιοθήκης.

* Προβληματισμός για τις αυξημένες απαιτήσεις εξατομικευμένης διδασκαλίας σε πολυπληθή τμήματα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της.

Υγειονομικά ζητήματα:

* Η χρήση κοινών τουαλετών από δύο σχολεία αποτελεί υγειονομική βόμβα.

* Περιορισμένος χώρος – Μη τήρηση αποστάσεων και άλλων υγειονομικών μέτρων.

Ένα τόσο πολυπληθές και πολυπολιτισμικό σχολείο, με τις ιδιαιτερότητες που αναφέρθηκαν, κινδυνεύει να θεωρηθεί ένα υποβαθμισμένο σχολείο, μειώνοντας τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που δικαιούνται οι μαθητές, επηρεάζοντας ταυτόχρονα κι άμεσα την τοπική κοινωνία.

Έχει επίγνωση η Δημοτική Αρχή του τραγικού λάθους που πάει να κάνει; Έχει αντιληφθεί ότι οι μαθητές/τριες του 3ου Γυμνασίου προέρχονται από τα συγκεκριμένα δύο σχολεία της πρωτοβάθμιας και, εάν η ποιότητα της δουλειάς που θα μπορούν να παρέχουν δεν είναι αυτή που παρείχαν τα προηγούμενα χρόνια, οι φόβοι μας είναι ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη σχολική διαρροή, ώστε δεν θα υπάρχει καμία κτιριακή ανάγκη για το 3ο Γυμνάσιο αφού δεν θα έχει ικανό αριθμό μαθητών για να στεγάσει;

Ζητάμε:

* Να αποσύρει ο Δήμος την έκθεση σκοπιμότητας για την συστέγαση του 4ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων.

* Να τοποθετηθεί επίσημα και θεσμικά για το ζήτημα, ενημερώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα με ειλικρινή δημόσιο διάλογο και όχι με «συνήθεις τακτικές».

Διεκδικούμε:

* Την άμεση εξεύρεση λύσης στο δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου για την ασφαλή μετακίνηση από και προς τη σχολική τους μονάδα.

* Την εξεύρεση πόρων και διενέργεια μελέτης για την ανέγερση γυμνασίου στην Κάτω Αγία Βαρβάρα, με γνώμονα τις οξυμένες εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής και τις κοινωνικές – γεωγραφικές συνθήκες.

* Την πλήρη στήριξη των 4ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Βαρβάρας στα υπάρχοντα κτίρια ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν απρόσκοπτα την πολυετή προσφορά τους στους μαθητές και τις μαθήτριες της περιοχής.