Ε.ΣΥ.Ν: “Ελεύθερες ουσίες – κλειδωμένα όνειρα! – Με συλλογική ευθύνη αγωνιζόμαστε για την αληθινή ουσία!”

Ελεύθερες ουσίες-κλειδωμένα όνειρα!
Με συλλογική ευθύνη αγωνιζόμαστε για την αληθινή ουσία!

Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε περισσότερο από ποτέ τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε επιδείνωση όλων των πλευρών της χρήσης και της εξάρτησης και ξεγύμνωσε τις προθέσεις και τις ευθύνες πολλών κυβερνήσεων σε σχέση με αυτή.

Συγκεκριμένα, συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις συνέπειες του ιού όξυναν τους ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν την έναρξη, την αύξηση, τη συστηματοποίηση της χρήσης, ιδιαίτερα σε χώρες που έχει εφαρμοστεί ή είναι προς συζήτησή η νομιμοποίηση της κάνναβης σε διάφορες μορφές. Οι ίδιες αιτίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εγκατάλειψης της θεραπείας αλλά και τη μείωση του δείκτη ζήτησής της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία σειρά από χώρες οι χρήστες παραδέχτηκαν ότι ξεκίνησαν τη χρήση ως απάντηση στις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων.

Το 6,5% των καναδών ξεκίνησε η αύξησε τη χρήση κάνναβης ως απάντηση στο άγχος της πανδημίας ενώ το 50% των χρηστών συσχέτισε την αύξηση και τη συσχέτιση της χρήσης με την κοινωνική απομόνωση. Ταυτόχρονα, η Αυστραλία σημείωσε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών κατά 49%, οι ΗΠΑ κατά 46% και η Μεγάλη Βρετανία κατά 44%.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων άγχους, μοναξιάς και θυμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι λογική εξέλιξη, λοιπόν, η μέτρηση των λυμάτων που αποκάλυψε την διπλασιασμό της κατανάλωσης κοκαΐνης το Μάρτιο του 2020, τετραπλασιασμό της το Νοέμβριο του ίδιου έτους και αύξησή της κατά περίπου 20% τρεις μήνες αργότερα. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η κατανάλωση αμφεταμινών (650%) που σχετίζεται και με τη χαμηλή τιμή της.

Το παραπάνω είναι απόσπασμα ανακοίνωσης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν) – Παραρτήματος Αγ. Βαρβάρας, η οποία μας εστάλη για δημοσίευση, με ευκαιρία  Παγκόσμια ημέρα Κατά των Ναρκωτικών