Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα, παράθυρο για παραγραφή

Οσοι ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους άλλους 18 μήνες για να το κάνουν, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Παγώνουν έως το τέλος του 2022 τα πρόστιμα στο Κτηματολόγιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν ακόμη την ακίνητη περιουσία τους έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να το κάνουν.

Αυτό προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πηγές από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η παράταση προωθείται ένεκα της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στο νέο σχέδιο νόμου (σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου) εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν αυτά τα πρόστιμα αλλά να μπουν άλλου είδους περιορισμοί. Για παράδειγμα, να μην μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Ηδη, η τροπολογία που κατατέθηκε το περασμένο Σάββατο δίνει μια… πρόγευση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ετσι, σύμφωνα με την τροπολογία, από εδώ και πέρα απαγορεύεται κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, υπάρχουν 200.000 ενστάσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των Επιτροπών Ενστάσεων και μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις έφτασαν τις 60.000. Από αυτές (δηλαδή τις 60.000) μία στις τέσσερις ενστάσεις αφορά τον Δήμο Αθηναίων.

 

Η εκδίκαση των ενστάσεων

Προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις («ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα στο φύλλο της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021) που αφορούν, μεταξύ άλλων, ειδική δαπάνη για τις συνεδριάσεις, εξαίρεση των αμοιβών των Επιτροπών Ενστάσεων από τη νομοθεσία περί αμοιβών συλλογικών οργάνων, συνεδρίαση των Επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης κ.ά.

Επιπλέον, με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα (και ήδη έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2021) προβλέπεται η κτηματογράφηση να ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Διευκρινίζεται πως όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά, ενώ για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις).

Το 30% δεν δηλώθηκε

Την ίδια ώρα, πέντε εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα από το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης ζητούν ιδιοκτήτη (!). Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως στο τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης με τα 15 εκατομμύρια δικαιώματα, μία στις τρεις ιδιοκτησίες δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Στον προαναφερόμενο αριθμό των πέντε εκατομμυρίων δικαιωμάτων, ανήκουν και οι συμπληρωματικές δηλώσεις. Ετσι, σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι ρυθμοί, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων μέχρι την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο, δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα μετά τους έξι μήνες, αφού όποιος θέλει να κάνει συμπληρωματική δήλωση θα πρέπει να το κάνει διά ζώσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Τον Ιούλιο αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο. Τον Αύγουστο θα αρχίσει η συλλογή σε τμήμα των Χανίων και του Ηρακλείου, ενώ για τον ερχόμενο Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί η συλλογή δηλώσεων για Κέρκυρα και Θεσπρωτία.

Στο μεταξύ, σε έξι περιοχές της Πελοποννήσου (Ηλεία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, Μέθανα και Τροιζηνία) και σε 13 νησιά (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Αγκίστρι, Υδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα) λιγότεροι από τους μισούς ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Η τροπολογία

Εκτός από το πάγωμα των προστίμων, η τροπολογία εισάγει – και – ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων Κτηματολογικών Γραφείων. Ειδικότερα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο, τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Ετσι, για παράδειγμα, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κτηματολόγιο ενώ παράλληλα παρέχεται στο Κτηματολόγιο ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Πηγή: In.gr