Εντοπίστηκαν έως και 15 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων
Πρωτοφανής ατμοσφαιρική ρύπανση: Τα προάστια της Αθήνας που μολύνθηκαν περισσότερο από τη φωτιά στην Κορινθία.
Η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 19 Μαΐου στην Κορινθία έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους. Είναι η 13η κατά σειρά μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά, ακολουθώντας τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.
Το πρωί της Πέμπτης σε πολλά προάστια της Αθήνας η ατμόσφαιρα ήταν αποπνιχτική εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης καπνού. Στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου εντοπίστηκαν έως και 15 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (24.05).
Το Μαρούσι, τα Μελίσσια, οι Αχαρνές ήταν μερικές από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, ενώ σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καπνός κάλυπτε την Αττική σε ύψος έως και 1,5 χιλιόμετρο από το έδαφος. Το πρώτο κύμα καπνού διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ το δεύτερο, που εμφανίστηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, κράτησε την Αττική «όμηρο» των αιωρούμενων σωματιδίων μέχρι τις έξι το απόγευμα.
Η ρύπανση σε νούμερα
Από τις 16:00-17:00 της περασμένης Πέμπτης οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις PΜ2,5 ανήλθαν στα 152 μg/m3 στο Μαρούσι, στα 145 μg/m3 στα Μελίσσια, στα 132 μg/m³ στις Αχαρνές και στα 97 μg/m3 στο Χαλάνδρι.
Επίσης τιμές μεγαλύτερες από 75 μg/m3 που σηματοδοτούν εξαιρετικά κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές της Πετρούπολης, του Περιστερίου, του Μοσχάτου, του Ψυχικού και του Ζωγράφου.
Όπως προκύπτει τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα νότια προάστια, όπως η Γλυφάδα, όμως στη συνέχεια μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίστηκαν στο κέντρο και ακολούθως στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
πηγή: Newsbeast