Καταργείται η διάκριση μεταξύ μισθού και ημερομισθίου – Αναλυτικά παραδείγματα

Την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, ένα πάγιο αίτημα των συνδικάτων και κυρίως του ΚΚΕ -στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ- θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθεί μετά το Πάσχα σε διαβούλευση. Η κατάργηση αυτής της διάκρισης που αποτελεί ελληνική «πατέντα» -καθώς δεν ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη- αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργατοτεχνιτών με βασικότερο όφελος τον υπερδιπλασιασμό της αποζημίωσης απόλυσης.

Εφαρμογή από 1/1/2022
Πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή για τον κόσμο της εργασίας που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2022. Οι εργατοτεχνίτες, οικοδόμοι, σοβατζήδες, βοηθοί ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες κ.λπ. που λαμβάνουν σήμερα μέσο ημερομίσθιο 40-45 ευρώ θα ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο με κορμό τη μισθωτή απασχόληση. Δηλαδή, θα γίνει αναγωγή της αμοιβής τους σε μηνιαίες αποδοχές με βάση την ωρομίσθια απασχόληση που θα συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, που σήμερα χορηγούνται ως αναλογία του ημερομισθίου τους. Παράλληλα θα απλοποιηθεί η διαδικασία προμήνυσης (προαναγγελία της απόλυσης) και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Εως σήμερα ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις μετά από συνδικαλιστική πίεση προέβλεπαν την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Η υποχρεωτική εφαρμογή της εξίσωσης από το 2022 θα επηρεάσει κυρίως το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης.

Παραδείγματα
Σήμερα, ένα εργατοτεχνίτης που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση ύψους μόνο 2.030 ευρώ. Αντίθετα, ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη θα λάβει διπλάσια αποζημίωση ύψους 4.550 ευρώ.

Εργαζόμενος το ίδιο διάστημα εργατοτεχνίτης με ημερομίσθιο 35 ευρώ θα λάβει αποζημίωση 2.450 ευρώ. Την ίδια ώρα ο υπάλληλος με προϋπηρεσία 10 ετών και μηνιαία αμοιβή 800 ευρώ θα λάβει αποζημίωση 5.600 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η μετατροπή των εργατοτεχνιτών σε μισθωτούς εργαζόμενους θα περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή που ανθεί στον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευαστικών έργων. Οι εργοδότες θα υποχρεώνονται πλέον να συμμορφωθούν στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο θα υποβάλλουν τις ΑΠΔ με τον μισθό και τις εισφορές.

πηγή: Intime – Μαίρη Λαμπαδίτη