Αναστάτωση προκλήθηκε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, όταν αρκετοί εξ’ αυτών διαπίστωσαν ότι πληρώθηκαν τις… μισές ή και λιγότερες αποζημιώσεις από αυτές που περίμεναν.
Η αποζημίωση ενοικίου διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση, με άλλα λόγια δεν είναι ένα ενιαίο και συγκεκριμένο ποσό, αλλά διαθέτει πολλές ταχύτητες. Άλλα ποσά χορηγεί το Κράτος για ένα… απλό «κούρεμα» και διαφορετικά ποσά για «μηδενικό» ενοίκιο, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.
«Χαμός» με τις… πρώτες πληρωμές
Όπως είναι επίσης γνωστό, ενίοτε οι πληρωμές γίνονται κατά «κύματα»: Την Παρασκευή λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών -και παρά το γεγονός ότι είχε «σημειώσει» ως βασική ημερομηνία πληρωμών τη σημερινή ημέρα Δευτέρα 22 Μαρτίου- προχώρησε στην καταβολή αποζημιώσεων σε μια «φουρνιά» δικαιούχων. Εξέλιξη όμως που αν και θετική τελικά προκάλεσε αλαλούμ και έναν μικρό χαμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τον «χορό» έσυραν κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχε να νοικιάζουν δύο ή και περισσότερους χώρους, τον ένα σε πληττόμενη επιχείρηση και τον άλλο σε κλειστή με κρατική εντολή. Δύο διαφορετικές περιπτώσεις με διαφορετικού ύψους αποζημιώσεις.
Την Παρασκευή λοιπόν ιδιοκτήτες με ενοικιαστές που έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούσαν στο 20% των μισθωμάτων που στερήθηκαν επειδή ο ενοικιαστής τους ήταν πληττόμενη επιχείρηση, όχι όμως και το 80% που έπρεπε να πάρουν από το κράτος για τα ακίνητα όπου μισθωτές ήταν επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά. Και κάπου εκεί προέκυψε ότι σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αποδόθηκαν οι «μικρές» αποζημιώσεις (20%) και όχι οι μεγάλες (80%) που έπρεπε να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όσοι δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια τον Ιανουάριο!
Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών
Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας πως «συνεχίζεται η εκκαθάριση και όλοι οι δικαιούχοι θα πάρουν τα ποσά που τους αναλογούν», ενώ τονίζουν πως όσοι έμειναν εκτός λόγω κάποιου λάθους έχουν ήδη λάβει ενημέρωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά και κατευθύνσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποζημίωσή τους. Να σημειωθεί πάντως ότι τα μισθώματα για το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά και την επέκταση του «μηδενικού ενοικίου» για τον Μάρτιο, διακρίνονται ως προς το «κούρεμά» τους σε τρεις κατηγορίες, κάτι που διαμορφώνει ανάλογα τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες.
Τι αποζημιώσεις παίρνουν οι ιδιοκτήτες
Διαφορετική λοιπόν είναι η αποζημίωση για κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα τον ενοικιαστή και το είδος του «κουρέματος» που αυτός δικαιούται. Έτσι:
α) Η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις κατά 40% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 στις περιπτώσεις των απλώς «πληττόμενων» επιχειρήσεων και των υπαλλήλων σε αναστολή ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου. Με άλλα λόγια, η κρατική αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνημένου μισθώματος.
β) Για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκαν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους και οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% του μισθώματος.
γ) Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
«Ψήνουν» φορο-απαλλαγές για όσους δεν εισέπραξαν ενοίκια
Υπάρχουν πάντως και εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν σοβαρά προβλήματα με τους ενοικιαστές τους, καθώς δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ από το μίσθωμα που θα έπρεπε να τους αποδοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, οι οποίες θα υποβληθούν φέτος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θεσπίσει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που αντιμετώπισαν την άρνηση των μισθωτών τους να τους καταβάλουν τα οφειλόμενα ενοίκια. Η απαλλαγή θα ισχύσει για ολόκληρα τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες σε έναν ή περισσότερους μήνες του χρονικού διαστήματος Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020 και θα χορηγηθεί χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών που απαιτούν συναλλαγές με υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.α.
Πηγή: Capital.gr