H νέα αποταμιευτική επικουρική σύνταξη – Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο

Μετά το Πάσχα -δηλαδή γύρω στο α΄ δεκαήμερο του ερχόμενου Μαΐου- θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– Στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου (βασική αρχή των ασφαλίσεων), μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον “δηµογραφικό κίνδυνο”.

– Έχει δημόσιο χαρακτήρα, προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις – κύριες και επικουρικές – δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας. Κύκλοι που είναι επιφορτισμένοι με τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου ανέφεραν στο Capital.gr πως οι αποταμιεύσεις θα επενδύονται σε τίτλους του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

– Προωθεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία’.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσακλόγλου, ανέφερε πως “η δημόσια επικουρική ασφάλιση σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική”.

Ο ίδιος τόνισε πως “είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις” και πως θα “συμμετέχουν νεοεισερχόμενοι (σ.σ. από την 1/1/2021) με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κάτω των 35 ετών σε προαιρετική βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, “αντί οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται”, ενώ ο ίδιος σημείωσε πως “κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει την αναλογιστικά ουδέτερη σύνταξή του”. Ο Υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα υπάρξει “επιλογή από μικρό αριθμό επενδυτικών προφίλ, επαγγελματική διαχείριση, ισχυρή Εποπτεία και μέγιστη δυνατή διαφάνεια”.

Οι κυριότεροι λόγοι της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, είναι η “διαφοροποίηση ασφαλιστικού κινδύνου”, “η αύξηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων”, οι “υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης”, οι “υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις” και τα “ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή στη “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία”.

Πηγή: Capital.gr – Του Δημήτρη Κατσαγάνη