Το Φιλοζωικό Σωματείο της πόλης μας, για τα αδέσποτα της οδού Φλέμινγκ

Μας στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δημοσίευση, το παρακάτω κείμενο, το οποίο  έχει αναρτήσει η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου της πόλης μας κ. Αθηνά Σιδερά και αφορά το θέμα με το αδέσποτο σκύλο στην οδό Φλέμινγκ.

Σε αυτό γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί η πραγματικότητα και τι συμβαίνει με τα αδέσποτα στο δήμο μας γενικότερα.

Επικοινωνήσαμε με την κ. Σιδερά η οποία δεν μας έκρυψε πως δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτουργεί ο δήμος στο θέμα των αδέσποτων και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Το κείμενο της κ. Αθηνάς Σιδερά:

Η Αγία Βαρβάρα και η επιθετικότητα των σκυλιών στην οδό Φλέμινγκ.

Με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην οδό Φλέμινγκ μετά απο την επίθεση σκύλων σε γυναίκα την οποία δάγκωσαν, θα ήθελα να μιλήσω για την επίσημη θέση του σωματείου μας σε αυτά τα γεγονότα…

Η κακοποίηση ζώων είναι πολύ συχνή στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας που έχουμε σωρεία περιστατικών κακοποίησης σε αδέσποτα και σε δεσποζόμενα ζώα και κυρίως σκύλους.. Πρόσφατες περιπτώσεις στην διάρκεια του χιονιά που κηδεμόνες σκύλων είχαν παρατημένα και πολλές φορές αλυσοδεμένα σκυλιά σε αυλές, ταράτσες και βεράντες χωρίς καταλύματα και εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους..

Η αστυνομία της πόλης μας δεν υπήρξε ποτέ βοηθητικός παράγοντας σε αυτόν τον τομέα γιατί δεν θεωρούν οι διοικητές του Α.Τ. διαχρονικά ότι πρέπει να έχουν ενεργό δράση σε θέματα κακοποίησης ζώων παρά την ισχύουσα νομοθεσία που τους θέτει στην πρώτη γραμμή για αυτοψία και επιβολή κυρώσεων σε όποιον διαπράττει ενεργη ή παθητική κακοποίηση..

Η συνήθης πρακτική είναι να παίρνει ο έχων υπηρεσία την καταγγελία- μαρτυρία και να κάνει συστάσεις..στην συνέχεια αποστέλλεται η καταγγελία στην εισαγγελία για να πάρει κάποια τακτική δικάσιμο μετά απο κάποια χρόνια, με εξαίρεση τις περιπτώσεις της αυτόφωρης διαδικασίας σύλληψης που κι εκεί ζητάει κάποιο χρονικό περιθώριο για να δικαστεί επικαλούμενος κάποιο κώλυμα, ενώ το ζώο παραμένει στην κατάσταση κακοποίησης του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.. Μάλιστα σε κάθε μας “ενόχληση” ή ερώτηση για ενημέρωση στην εξέλιξη κάποιου περιστατικού μας απάντησαν ξερά ότι δεν θα μας ενημερώσουν σχετικά..

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρνήθηκαν να πάρουν καταθέσεις από μάρτυρες και μάλιστα σε περίπτωση θανάτωσης κουταβιου με ξυλοδαρμό, σε συνέχεια πολλών (4 τουλάχιστον)μυστηριωδών θανάτων υιοθετημένων σκύλων απο το ίδιο άτομο (γυναίκα). Η συγκεκριμένη περίπτωση πριν 3-4 χρόνια και ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος ενώ η συγκεκριμένη γυναίκα εξακολουθεί να ζητά για υιοθεσία σκυλιά μικρόσωμα ράτσας Μαλτέζ συνεχώς και ελπίζω να μην βρεθεί κάποιος να της δώσει..

Ο Δήμος μας επί σειρά ετών και διοικούντων αρνήθηκε να συνεργαστεί με το σωματείο μας βάζοντας μας στο περιθώριο όπως και την νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις του για την μέριμνα των αδέσποτων ζώων της πόλης μας, επικαλούμενος ψευδώς οικονομική αδυναμία και άρνηση του αρμόδιου υπουργείου για επιχορήγηση κονδυλίων για τα αδεσποτα..

Η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να δείξει στους πολίτες ότι νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα όπως έδειξε με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για ποτίστρες και ταιστρες (για γάτες) σε εμφανή; σημεία της πόλης αν και δεν γνωρίζουμε απο ποιόν υποδειχθηκαν σαν χώροι με αποικίες γατιών ή επιλέχθηκαν σαν χώροι που “επιτρέπουν”οι κάτοικοι να σιτίζονται οι γάτες για να μην έχουν τριβές με πολίτες..

Επίσης έφτιαξαν κι ένα πρόγραμμα στείρωσης γατιών για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου οφείλω να ομολογήσω με τοπικό κτηνίατρο, στο οποίο όμως δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες για κάποιο έκτακτο περιστατικό ή απευθείας επικοινωνία με τον γιατρό για το επείγον της κατάστασης αλλά εν μέσω καραντίνας και κορωνοιου πρέπει να πάνε στο πρωτόκολλο του Δήμου να κάνουν αίτηση και θα τους κλείσει προσωπικά ραντεβού η αρμόδια αντιδήμαρχος, με τηλεφωνική επικοινωνία.

Σε αυτήν την πόλη που υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής παιδείας και συνειδήσεις βολεμένες ζούν και αυτά τα αδέσποτα που δάγκωσαν την γυναίκα, πολλά χρόνια τώρα ίσως και 7-8 χρόνια ζούσαν σε αυτή την γειτονιά..

Οι λιγοστοί φιλόζωοι που τα ταΐζουν δεν μπόρεσαν να τα προστατεύσουν επαρκώς όπως συμβαίνει συνήθως με ζώα που ζουν στους δρόμους και με τον καιρό έγιναν πολύ φοβικά σε σημείο να περιμένουν να φύγει αυτός που τα ταΐζει για να πλησιάσουν την τροφή που τους άφηναν.. και εν τέλει κάθονταν μόνο κοντά στο σπίτι τους ή τους ακολουθούσαν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να δεχτούν το μένος των υπολοίπων, που συσπειρωμένοι απαιτούν την απομάκρυνση των σκυλιών από την γειτονιά τους και ζητούν ακόμα και την θανάτωση τους (το άκουσα σε τηλεφωνική συνομιλία με εθελοντή της περιοχής που πίεζαν να υπογράψει), συλλέγοντας υπογραφές για καταγγελίες στον Δήμο ή ακόμα και σε αυτούς που τα φρόντιζαν, στους οποίους δεν δίστασαν να τους επιρρίψουν ευθύνες ακόμα και για το δάγκωμα της γυναίκας..

Θα καταλήξουν λοιπόν στο Δικεπαζ μετά απο το ανελέητο κυνηγητό τους στους δρόμους για να πιαστούν!!!! το οποίο είναι ένας ελλειπής φορέα διαχείρισης αδέσποτων σκύλων που συμμετέχει ο δήμος μας, ΧΩΡΙΣ παρουσία γιατρού κατά την περισυλλογή φοβικών σκύλων για την χορήγηση ηρεμιστικών φαρμάκων όπως ορίζει ο νόμος.. Έτσι θα είχαμε αποφύγει τις τραγελαφικές δημοσιεύσεις για ληγμένα, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ και ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ φάρμακα που χορηγήθηκαν απο τον Δήμο για να πιαστούν τα σκυλιά..

Η αξιολόγηση επιθετικότητας θα γίνει απο το αναρμόδιο Δικεπαζ που παρεμπιπτόντως δεν έχει εκπαιδευτή για τέτοιου είδους αξιολόγηση επιθετικότητας και την αξιολόγηση θα την κάνουν δημοτικοί υπάλληλοι;;;; και γιατροί, ενώ ο Δήμος μας όφειλε και είναι υποχρεωμένος απο τον νόμο 4039/12 να έχει πενταμελή επιτροπή του Δήμου που θα την απαρτίζουν ένας γιατρός, ένας εκπαιδευτής, δύο μέλη φιλοζωικου σωματείου και ένας δημοτικός υπάλληλος, για την διαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν απο τα αδέσποτα ζώα στην πόλης μας..

Τέλος να ενημερώσω ότι μέχρι στιγμής ο δήμος δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια προσέγγισης του φιλοζωικου σωματείου της πόλης μας για το συγκεκριμένο θέμα ούτε για παροχή συμβουλής ή βοήθειας αλλά ούτε και ενημέρωσης.. Γνωρίζουμε τα συμβάντα μόνο απο τις δημοσιεύσεις,τα μηνύματα και τα τηλέφωνα των εθελοντών που ανησυχούν για την εξέλιξη της κατάστασης..

Επισυνάπτω τα ολιγαρκή αιτήματα μας σχετικά με την διαχείριση και την ευζωια των άστεγων ζώων της πόλης μας, όπως κατατέθηκαν στον Δήμο και βρισκόμαστε σε αναμονή απάντησης τους.

Κύριοι, σας ενημερώνουμε για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων στον δήμο μας, με σειρά ιεράρχησης βάσει της αναγκαιότητας τους..

1. Χρειαζόμαστε συνεργασία με κτηνίατρο για στειρώσεις γατιών καθώς και την περίθαλψη τους γενικότερα, όπως πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες και άρρωστες γάτες και τον εμβολιασμό τους έτσι ώστε να μειωθεί σταδιακά ο πληθυσμός τους και στην επανένταξη τους να παραμείνουν όσο το δυνατόν υγιή για να μην υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία μας..

2. Υπάρχει σημαντική ανάγκη παραχώρησης κάποιου κατάλληλου χώρου για την ανάρρωση τους μετά τα χειρουργεία ή την αποθεραπεία τους σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού για να αποφύγουμε το σημαντικό κόστος της νοσηλείας μέχρι την αποθεραπεία που ζητούν οι κτηνίατροι, φυσικά με την εθελοντική δράση φιλοζωων πολιτών που θα τα φροντίζουν μέχρι την επανένταξη ή την υιοθεσία τους.. ελπίζουμε ότι ο χώρος αυτός θα εξελιχθεί στο μέλλον σε ένα κανονικό δημοτικό κτηνιατρείο..

3. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τροφές διαχρονικά για σκύλους και γάτες που ζουν στον δρόμο και σιτίζονται απο εθελοντές είτε του σωματείου, είτε απλώς από φιλοζωους πολίτες που τα λυπούνται να τριγυρίζουν νηστικά ή να τρέφονται απο τα σκουπίδια..

4. Υπάρχει ανάγκη συγκρότησης πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του δήμου μας η οποία θα διαχειρίζεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και η κοινωνία μας γενικότερα απο την συναναστροφή των πολιτών με τα αδέσποτα..

5. Θα θέλαμε εάν υπάρχει δυνατότητα επαναλειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας με αρμοδιότητες και στην καταβολή προστίμων σε παραβάσεις που αφορούν τα ζώα είτε δεσποζομενα είτε αδέσποτα..

Ελπίζουμε σε μια αρμονική συνεργασία για μια πόλη ανθρώπινη και ευνομούμενη για όλα τα πλάσματα που ζουν σε αυτήν με την βοήθεια και την συνδρομή σας.