Συμβουλευτικός σταθμός για τη νόσο Alzheimer στο δήμο μας

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 6 Φεβρουαρίου ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Μνήμη και Τρίτη Ηλικία: παρέμβαση για την άνοια στην κοινότητα».

Στην ημερίδα ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας του Δήμου με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών με τη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στην Αγία Βαρβάρα.

Βασική ομιλήτρια ήταν η κ. Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη άνοια και τις διαταραχές που προκαλεί, παρουσίασε στατιστικά δεδομένα για το πρόβλημα και ενημέρωσε για καθημερινές δραστηριότητες που βοηθούν στην αντιμετώπισή του. Στη συνέχεια η κ. Αβράμη, Κοινωνική Λειτουργός της Εταιρείας παρουσίασε τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια και σημείωσε ότι ο Σταθμός στην Αγία Βαρβάρα, ο οποίος θα στεγάζεται στο χώρο του Α ΚΑΠΗ, είναι ένας από τους 9 που θα λειτουργήσουν στην Αττική.

Οι παρευρισκόμενοι, όλοι ηλικιωμένοι, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις, καθώς η άνοια και η νόσος Alzheimer είναι εκφυλιστικές παθήσεις που τους ταλαιπωρούν. Στο τέλος της ημερίδας κλείστηκαν τα πρώτα 10 ραντεβού εξέτασης στο Ιατρείο Μνήμης και συγκεντρώθηκε το ενδιαφέρον περισσότερων από 30 παρευρισκομένων για τα επόμενα ραντεβού.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer στην πόλη μας σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.
Ο Σταθμός λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10.00 έως τις 2.00 μμ στο χώρου του Α΄ΚΑΠΗ (Καλατζάκου 7). Ο Σταθμός θα λειτουργήσει έως το 2016, με προσωπικό που παραχωρεί η Εταιρεία, το οποίο είναι μια Νευρολόγος και μια Κοινωνική Λειτουργός. Μέσα σε αυτό το χρόνο, θα εκπαιδευτεί το επιστημονικό προσωπικού του Τμήματος Προστασίας Ηλικιωμένων και Αλληλεγγύης του Δήμου μας, προκειμένου να αναλάβει τη συνέχιση της λειτουργίας του από το 2016 και μετά.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι : Ιατρείο Μνήμης, θεραπείες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών (μνήμης, λόγου, προσοχής), ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση και άλλες θεραπείες (τέχνης, εργοθεραπεία, θεραπεία δια των αναμνήσεων) καθώς και ομάδες υποστήριξης φροντιστών.
Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Α΄ ΚΑΠΗ, Καλατζάκου 7, τηλ: 210 5690075.