Δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές συμπολίτες μας – Ιντζόγλου, Πατσατζόγλου

Η πόλη μας ευτύχησε να έχει κατοίκους της, δύο διεθνής ποδοσφαιριστές.

Ο πρώτος ο παλαιότερος ήταν ο Μπάμπης Ιντζόγλου και ο δεύτερος ο Χρήστος Πατσατζόγλου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ

Ο Μπάμπης Ιντζόγλου γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στην πόλη μας, στην οποία παραμένει κάτοικος στην Άνω Αγία Βαρβάρα.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού μπακ.

Ξεκίνησε από τον Ιωνικό και στη συνέχεια έπαιξε στην ομάδα του Πανιώνιου από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στην ΑΕΚ.

Ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας του Πανιωνίου που κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1971 και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος 1970-71 πίσω από την ΑΕΚ και μπροστά από τον ΠΑΟ, τότε φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Με την ΑΕΚ κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής: το 1977-78 και το 1978-79 και το Κύπελλο Ελλάδος το 1978 (νταμπλ).

Στο τέλος της καριέρας του έπαιξε στο Διαγόρα Ρόδου και τον Ιωνικό, ενώ την περίοδο 1985-86 ήταν παίκτης-προπονητής στον Πλάτωνα Αθηνών (ΕΠΣΑ).

Στην Εθνική:

Ο Μπάμπης Ιντζόγλου υπήρξε εννέα φορές διεθνής με την εθνική ομάδα. Η πρώτη διεθνής συμμετοχή του ήταν σε ηλικία 20 ετών, στις 4/5/1969, στον ισόπαλο 2-2 εκτός έδρας αγώνα για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου με την Πορτογαλία.

Επίσης, την περίοδο 1968-1973 αγωνίστηκε στην Εθνική Ελπίδων, με την οποία το 1969 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ το 1971 έφτασε ως τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τέλος τον Απρίλιο του 1968 είχε αγωνιστεί με την Εθνική Νέων στην τελική φάση του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΣΑΤΖΟΓΛΟΥ

Χρήστος Πατσατζόγλου, ένα δικό μας παιδί που κατόρθωσε να παίξει στην ΕΘΝΙΚΗ  μας ΟΜΑΔΑ ποδοσφαίρου και να διαπρέψει και στους συλλόγους που αγωνίστηκε.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε, σε αλάνες της Αγίας Βαρβάρας, όπως πολλοί συνομήλικοί του.

Με την ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ, ξεκίνησε την επίσημη ποδοσφαιρική του πορεία, με δελτίο αθλητή της ομάδας, συμμετέχοντας στις ακαδημίες της.

Διακρίθηκε όμως από το ταλέντο που διέθετε και ξεχώρησε, με αποτέλεσμα να παίξει στην αντρική της ομάδα την αγωνιστική περίοδο 1995 – 96, όταν η ΑΠΕ αγωνίζοταν στη Δ΄ Εθνική.

Ωστόσο γρήγορα έκανε το άλμα στην καριέρα του φορώντας τη φανέλα της Ξάνθης για για τέσσερα χρόνια (1996-97 έως 1999-2000).

Λόγω του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως δεξιός ή κεντρικός αμυντικός αλλά και ως μέσος.

Την αγωνιστική περίοδο 2000-01 υπέγραψε συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και γρήγορα έγινε βασικός, αγωνιζόμενος συνήθως ως δεξιός αμυντικός.

Το 2003 ο Πατσατζόγλου τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα σε ένα ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Του πήρε περισσότερο από τρία χρόνια να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς το ένα χειρουργείο διαδεχόταν το άλλο, μιας και το πρόβλημα επανερχόταν κάθε φορά που επρόκειτο να ξαναρχίσει προπονήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να επιστρέψει στο τέλος της περιόδου 2004-05 στα γήπεδα της Α’ Εθνικής, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια απουσίας. Αγωνίστηκε ξανά με την φανέλα του Ολυμπιακού την περίοδο 2005-06, κυρίως στη θέση του αμυντικού μέσου.

Αργότερα φόρεσε την φανέλα της Ομόνοιας Κύπρου, της ΑΕΚ. Επίσης στην καριέρα του φόρεσε την φανέλα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του Ηρακλή Ψαχνών, όπου παρέμεινε δύο χρόνια, όταν το 2015 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ Χαλκίδας, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε έναν χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 συμφώνησε αρχικά με τον Α.Ο. Χαλκίδας, ωστόσο τον Οκτώβριο αποχώρησε για να συνεχίσει στην Προοδευτική, με την οποία αγωνίστηκε το υπόλοιπο της περιόδου 2016-17 στην Γ’ Εθνική. Τον Σεπτέμβριο του 2017 υπέγραψε στον Φωστήρα.

Ο Χρήστος δεν χάνει ευκαιρία ακόμα και σήμερα, να παρακολουθεί αγώνες της ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ, ακόμα και προπονήσεις της στο γήπεδο στα Ριμινίτικα.

Στην φωτογραφία της ΑΠΕ ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ, είναι ο τρίτος από αριστερά, δίπλα στον τερματοφύλακα.