Ενας στους δέκα εργαζόμενους θα είναι ρομπότ; Κι όμως…


Στη Σιγκαπούρη λειτουργούν 918 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργάτες, δηλαδή το 10% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελείται ήδη από ρομπότ

Σε μια ολότελα νέα εργασιακή πραγματικότητα οδεύει η ανθρωπότητα, με τις αλλαγές που έρχονται να έχουν δυνητικά ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στα μοντέλα εργασίας, από εκείνα που επέφερε ο ατμός και η βιομηχανική επανάσταση.

Απόδειξη γι’ αυτό τον ραγδαίο μετασχηματισμό αποτελούν τα στοιχεία της έκθεσης «World Robotics 2020 Industrial Robots», από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ που λειτουργούν σε εργοστάσια σε όλο τον κόσμο έφτασε τα 2,7 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή σχεδόν όσο ο πληθυσμός μιας μικρής χώρας.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες η επέλαση των ρομπότ έχει φτάσει σε επίπεδα επιστημονικής φαντασίας. Για παράδειγμα, στη Σιγκαπούρη λειτουργούν 918 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργάτες, δηλαδή το 10% του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού της χώρας αποτελείται ήδη από ρομπότ. Αντίστοιχα, στην πανίσχυρα βιομηχανικά Νότια Κορέα αναλογούν 855 ρομπότ ανά 10.000 εργάτες.

Και δεν είναι μόνο αυτό αφού τα ρομπότ σταδιακά αφήνουν τα βιομηχανικά πατώματα και τους κλωβούς ασφαλείας και παίρνουν θέση κοντά μας. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η αγορά των ρομπότ υπηρεσιών θα φτάσει σε αξία 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2019 και 2021. Μέχρι το 2025 θα αυξηθεί σε 102,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 22,6%.

Τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα logistics, η φιλοξενία και η γεωργία παρέχουν ένα τεράστιο πεδίο για εμπορικές εφαρμογές ρομπότ υπηρεσιών. Κάθε μία από αυτές τις βιομηχανίες έχει μοναδικές απαιτήσεις όσον αφορά την υιοθέτηση διαδικασιών. Έτσι, οι εταιρείες ρομπότ υπηρεσιών που επικεντρώνονται μόνο σε συγκεκριμένες τομεακές εφαρμογές αναμένεται να συγκεντρώσουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, το εργατικό δυναμικό αυτοματοποιείται ταχύτερα από το αναμενόμενο και θα εκτοπίσει 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα ο αυτοματισμός, σε συνδυασμό με την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δημιουργεί ένα σενάριο «διπλής διακοπής» για τους εργαζόμενους. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας των εταιρειών θα μεταμορφώσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το 2025.

Περίπου το 43% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δείχνουν ότι πρόκειται να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της τεχνολογικής ολοκλήρωσης, το 41% σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση των εργολάβων για εξειδικευμένες εργασίες και το 34% σκοπεύουν να επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό τους ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής ολοκλήρωσης.

Πέντε χρόνια από τώρα, οι εργοδότες πιθανόν να «μοιράζουν» την εργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών περίπου εξίσου, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ – Γιάννης Παλιούρης