Επιστρεπτέα 6… και τέλος: Από Απρίλη νέο μοντέλο χρηματοδότησης επιχειρήσεων – Οι προϋποθέσεις ένταξης

Περισσότεροι από 725.000 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να εξασφαλίσουν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Ακολουθούν οι εκταμιεύσεις από την ερχόμενη εβδομάδα και τον Μάρτιο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Αμέσως μετά όμως το «μοντέλο» στήριξης -και μαζί και οι προϋποθέσεις- για τις επιχειρήσεις αλλάζει.

«Έσπασε τα κοντέρ» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που θα μοιράσει σε όσους «προκριθούν» ως δικαιούχοι της ενίσχυσης 1,5 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις των ποσών αυτού του κύκλου θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα βλέμματα στρέφονται στον επόμενο κύκλο ενισχύσεων, αφού ακόμη και εάν η αγορά αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το επόμενο διάστημα (… πράγμα απίθανο), οι επιχειρήσεις είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν ένα… κρατικό στήριγμα για να ορθοποδήσουν.

Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ακόμη ένας κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο 6ος που όμως μόλις ολοκληρωθεί θα είναι όπως όλα δείχνουν και ο τελευταίος, με τη μορφή τουλάχιστον που τον ξέρουμε.

Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με ενισχύσεις που θα αγγίζουν και τα 3 εκατ. ευρώ, αλλά θα έχει τελείως διαφορετική λογική και άλλες προϋποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr – Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης