Ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων περιοχής Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) μπορεί σήμερα με υπερηφάνεια να εγγυηθεί ότι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα απαλλαγούν οριστικά από την χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια στο Σχιστό.
Με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του ΠΕΔΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία – τέταρτη – φάση αποπεράτωσης του έργου, που ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια.
Σκοπός του έργου είναι η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο, ασφαλή και μόνιμο ενταφιασμό των 10.000.000 τόνων αποβλήτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό!
Όλη αυτή η ραδιενεργή έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης με αυξημένη ποσότητα φυσικής ραδιενέργειας, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού.
Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο, αστυνομία κλπ) να μην ασκούν κανένα έλεγχο, μόνο ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 19 Δήμοι μέλη του αντελήφθησαν τους κινδύνους που ο ΧΑΔΑ εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Οι μετρήσεις που ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, ζήτησε να γίνουν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας πριν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, κατέδειξαν έναν περιβαλλοντικό «εφιάλτη».
Ενώ στα συνηθισμένα εδάφη η περιεκτικότητα της ραδιενέργειας μετριέται κατά μέσο όρο σε 100 Bq ανά κιλό χώματος, στον ΧΑΔΑ Σχιστού η ραδιενέργεια ήταν 12 φορές μεγαλύτερη αφού άγγιζε τα…1.200 Bq ανά κιλό χώματος!
Με δεδομένο ότι η σκόνη του φωσφογύψου μεταφερόταν με τους ανέμους στις κατοικημένες περιοχές, ενώ τα νερά της βροχής διέλυαν το επικίνδυνο υλικό και το μετέφεραν στον υπόγειο υδροφορέα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ ανέλαβε και ηγείται εδώ και χρόνια της προσπάθειας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
Ως βέλτιστη τεχνική λύση έχει επιλεγεί η μόνιμη και ασφαλής ταφή των υλικών υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο.
Ανάλογα με τη ροή και τις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλιζε, η έως τώρα υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε τμηματικά σε τρεις φάσεις.
Η κατεπείγουσα ανάγκη για την ολοκλήρωση του έργου, Δ’ φάση, αναγνωρίστηκε επίσημα από την πολιτεία όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία του το 2018 στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Εύης Καρακώστα τόνισε ότι «τα έργα περιβάλλοντος δεν αρχειοθετούνται» αλλά και από την τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που ενέταξε τη χρηματοδότηση της 4ης φάσης του έργου στον προϋπολογισμό της.
Με την υπογραφή της σύμβασης πλέον το έργο αποκατάστασης θα περατωθεί υπό όρους που θα προστατεύουν απολύτως τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
Ο πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΕΣΥΔΑΠ αισθάνονται υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουν τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλληλεγγύη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη γόνιμη συνεργασία τους προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι η συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών. Ο αγώνας 15 χρόνων του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι η έκφραση του αγώνα των 19 Δήμων μελών του, αλλά και της αυτοδιοίκησης συνολικά, να εξασφαλίσουν καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες ζωής για το σύνολο των πολιτών του Λεκανοπεδίου».
Να σημειωθεί ότι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι συνολικά 19 Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο και Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, Νίκαια και Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιάς, Πέραμα, Περιστέρι, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Φυλή και Χαϊδάρι.
—
Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά
τηλ. επικοινωνίας: 210-4015451 φαξ: 210-4015452
Please consider the environment before printing this e-mail