Πρωτοχρονιά 2021: Κλείνουν οκτώ σταθμοί του μετρό από τις 5 το απόγευμα με εντολή της ΕΛΑΣ

Κλείνουν, με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό και Ηλεκτρικού: Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Βικτώρια, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο από τις 5 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ όταν και τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα, από τις αστυνομικές δυνάμεις διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι – όπως και τα Χριστούγεννα – ο περιορισμός των μετακινήσεων και δημιουργίας συνωστισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, οι αστυνομικές δυνάμεις θα διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κοροναϊού.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι της Αστυνομίας για την παραμονή Πρωτοχρονιάς:

Την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 77.940 έλεγχοι, από τους οποίους οι 9.247 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.668 παραβάσεις και 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:

1.375 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

386 στην Αττική
191 στη Θεσσαλονίκη
105 στην Κεντρική Μακεδονία
92 στην Κρήτη
84 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
80 στη Στερεά Ελλάδα
79 στη Δυτική Ελλάδα
62 στην Ήπειρο
62 στην Πελοπόννησο
61 στο Βόρειο Αιγαίο
61 στο Νότιο Αιγαίο
51 στη Θεσσαλία
36 στα Ιόνια Νησιά και
25 στη Δυτική Μακεδονία

286 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και λοιπές συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 281 πρόστιμα 300 ευρώ και 5 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

46 στην Αττική,
31 στην Κρήτη,
25 στο Βόρειο Αιγαίο,
25 στη Θεσσαλονίκη,
21 στη Δυτική Ελλάδα,
20 στη Στερεά Ελλάδα,
19 στην Κεντρική Μακεδονία,
19 στο Νότιο Αιγαίο,
18 στην Ήπειρο,
17 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
14 στα Ιόνια Νησιά,
12 στη Θεσσαλία,
10 στη Δυτική Μακεδονία και
9 στην Πελοπόννησο.
7 παραβάσεις και 8 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Ο κωδικός μετακίνησης για εορταστικά τραπέζια
Όσοι επιθυμούν να παραστούν σε κάποιο εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να μετακινηθούν, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πριν από τις 22:00 και να στείλουν SMS στο 13033 ή να έχουν την απαραίτητη βεβαίωση – έντυπη ή χειρόγραφη – κυκλοφορίας.

Ο κωδικός που θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ο 6, ενώ σημαντικό είναι να μην ξεχάσουν να στείλουν SMS και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πηγή: Documento – Parapolitika