Ακίνητα: Έως και διπλάσιο το κόστος μεταβίβασης λόγω της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου

Οι υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες από τον θεσμό που μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου

Ποδαρικό με διπλάσιο κόστος μεταβίβασης ακινήτων εκτιμάται ότι θα κάνει στην αγορά, ο θεσμός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτηρίου που τίθεται σε πιλοτική λειτουργία αρχές του έτους για να εφαρμοστεί πλήρως από την 1 Φεβρουαρίου.

Η νέα υποχρέωση αφορά όλες τις νέες οικοδομές αλλά και τα παλιά ακίνητα, τα οποία για να προχωρήσουν σε περαίωση της τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Επιπρόσθετα όμως η ΗΤΚ γίνεται πλέον απαραίτητη και για κάθε δικαιοπραξία που αφορά σε αλλαγή ιδιοκτησίας.

Μολονότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα έχει πρόσθετο κόστος, η πραγματικότητα είναι ότι γεννά νέες οικονομικές υποχρεώσεις για τους πολίτες που σύμφωνα με μηχανικούς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 300 έως 400 ευρώ για μια οριζόντια ιδιοκτησία.

Το κόστος θα είναι συνάρτηση της περιοχής αλλά και της επιφάνειας του ακινήτου. Ποιοι είναι οι λόγοι που ανεβάζουν τη δαπάνη της ταυτότητας του κτηρίου;

Επειδή στην πραγματικότητα, η ΗΤΚ είναι η ψηφιοποίηση όλων των στοιχείων ενός ακινήτου, η πραγματική του εικόνα και η αποτύπωση κάθε μεταβολής σε αυτό, η διαδικασία συνεπάγεται συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγγράφων που απαιτούν πρόσθετη δουλειά για τους μηχανικούς σε σχέση με δημόσιες υπηρεσίες και συμβολαιογράφους, πόσο μάλλον όταν πολλά από τα δικαιολογητικά αυτά δεν υπάρχουν.

Όπως αναφέρουν, το κόστος ανεβάζουν το δελτίο δομικής τρωτότητας, τυχόν αποκλίσεις από το σχέδιο κάτοψης ενός ακινήτου που αποτυπώνει την πραγματική του εικόνα κάτι που ενδεχομένως να απαιτεί νέα κάτοψη, ο πίνακας χιλιοστών κ.ά.

Ήδη, έχει ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες σχετική συζήτηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκειμένου να καθοριστούν κάποιοι κανόνες κοστολόγησης της ταυτότητας του κτηρίου με στόχο όπως σημειώνουν μηχανικοί αφενός να μην υπάρξει δυσβάσταχτο κόστος για τους πολίτες, αφετέρου οι υπηρεσίες να έχουν ένα ικανοποιητικό αντίτιμο ώστε να αποτελούν κίνητρο για τους επαγγελματίες.

Την λειτουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσα από ένα ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα.

Όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση η καταχώρηση της Ταυτότητας Κτηρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας στο σύστημα θα υλοποιείται ατελώς. Ωστόσο προβλέπεται η είσπραξη 20 ευρώ ως ποσοστού ανταπόδοσης για την έκδοση πιστοποιητικών μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ταυτότητα Κτηρίου».

Η ΗΤΚ είχε προβλεφθεί με νόμο πριν μια δεκαετία ωστόσο όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στον πάγο. Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου η ταυτότητα του κτηρίου καθίσταται ένα σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

«Δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, που θα βάλει τέλος στις νέες αυθαιρεσίες…».

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου προβλέπεται ότι θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης».

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτηρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.

Η ΗΤΚ θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες αλλά και τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Στην ταυτότητα του κτηρίου υπάρχουν δύο κατηγορίες ακινήτων.

Στην πρώτη ανήκουν όλα τα δημόσια κτίρια, κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. Επιπλέον, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Νοσοκομεία, καταστήματα κράτησης κ.α. Για τα κτίρια αυτά υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης της ΗΤΚ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Στην δεύτερη κατηγορία, υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης. Για αυτά, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτηρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα.

Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου.

Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Πηγή: NEWMONEY – Μαριάννα Τζάννε