Το οκτάωρο φεύγει, οι ευέλικτες υπερωρίες έρχονται

Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου – εργοδότη

Το μακρινό 1920 επικυρώνεται και στην Ελλάδα η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για το οκτάωρο και έναν αιώνα μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να βάλει τέλος σε μία από τις ιστορικότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Έτσι λοιπόν, με τον νέο χρόνο ακόμα μια γαλάζια μεταρρύθμιση έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας ισοπεδώνοντας δικαιώματα και παραδίδοντας τους εργαζόμενους βορά στις επιθυμίες των εργοδοτών.

«Με το δεξί» μπαίνει λοιπόν το 2021 για τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση που τιτλοφορείται «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», και ο ίδιος το χαρακτηρίζει «κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο», έρχεται να αντικαταστήσει τον Νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ που παραμένει ενεργός έως σήμερα, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε επιχειρήσει να ανατρέψει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Βρούτση, «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Η κυβέρνηση, νομοθετώντας την κατάργηση του οκταώρου ανοίγει τον δρόμο για «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου – εργοδότη, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα με 10 ώρες εργασίας και κάποια άλλη εβδομάδα του ίδιου μήνα να δουλεύει 4 ημέρες από 6 ώρες στο πλαίσιο των ευέλικτων υπερωριών.

Ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρας για τα εργασιακά δικαιώματα είναι ο μποναμάς της κυβέρνησης για τον νέο χρόνο, αφού το νομοσχέδιο Βρούτση, εκτός από την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, στοχοποιεί συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

πηγή: Η ΑΥΓΗ