Γιώργος Καπλάνης: «Ως Δήμαρχος προτεραιότητά μου ήταν ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του»


Για τις προτεραιότητες, τα έργα, τις δράσεις και την κοινωνική αλληλεγγύη στα 10 χρόνια ως Δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα, την σημερινή Διοίκηση και την πανδημία μιλά ο Γιώργος Καπλάνης στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη. Ας δούμε τι είπαν:

1. Κ. Καπλάνη διετελέσατε δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας για 10 χρόνια. Ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων στο οποίο θα θέλατε να αναφερθείτε;

Γ.Κ: Παίρνοντας αφορμή από την υγειονομική κρίση που βιώνει όλος ο κόσμος σήμερα, θα έκανα λόγο στο γεγονός πως το επίσημο ξεκίνημά μου ως δήμαρχος συνέπεσε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Την περίοδο που η κοινωνία πληττόταν από μειώσεις των μισθών, αυξήσεις φόρων, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, αισθήματα φόβου, ανησυχίας κι ανασφάλειας, ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο μου ήταν δυσκολότερο, μεγαλύτερο και καίριας σημασίας. Δεδομένων των συνθηκών έβαλα στο επίκεντρο τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά που με εμπιστεύτηκαν σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Έχοντας τον άνθρωπο ως πρώτη προτεραιότητα προχωρήσαμε μαζί με την ομάδα μου σε πρωτοβουλίες και δράσεις για την ουσιαστική στήριξή του. Ειδικότερα, όλα αυτά τα χρόνια δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα να ανήκουμε στους δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Αθήνα. Σε συνεργασία με την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ καταφέραμε να πετύχουμε γενναίες ρυθμίσεις ή ακόμα και να εξαλείψουμε τις υποχρεώσεις αδύναμων συμπολιτών μας. Συστήσαμε κοινωνικές δομές, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό ανταλλακτήριο. Πραγματοποιούσαμε συνεχώς διανομές προϊόντων και αγαθών. Συναισθανόμενοι τις δυσκολίες, τον περιορισμό και το φόβο των συμπολιτών μας συστήσαμε το κατ’ οίκον Κοινωνικό Θέατρο στοχεύοντας στην αποφόρτισή τους και στη δημιουργία ευχάριστου και ελπιδοφόρου κλίματος. Βλέπετε επιστρατεύσαμε όλα τα όπλα που είχαμε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία των υπόλοιπων δομών και υπηρεσιών συνεχιζόταν κανονικά χωρίς επιπλοκές (δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο, Σχολή Χορού, Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης , Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Αθλητικά Τμήματα). Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη σημερινή δημοτική αρχή στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Η πόλη μας κατάφερε να μείνει όρθια και να ξεπεράσει τα προβλήματα στην πρώτη κρίση, πράγμα που ελπίζω να επαναληφθεί και σε αυτή τη δεύτερη. Η ελπίδα μου στηρίζεται καθαρά στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης μας.

2. 2020, η χρονιά που η πανδημία του κορονοϊού ξέσπασε και στη χώρα μας. Πως αντέδρασε ο δήμος Αγίας Βαρβάρας στο ξέσπασμα και πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία στο 2ο κύμα της;

Γ.Κ: Η αλήθεια είναι πως η διαχείριση της πανδημίας από τον δήμο μας αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Αρχικά, κρίνω πολύ σημαντικό να αναφερθώ στο γεγονός πως ήδη από το πρώτο κύμα του ιού η διοίκηση του δήμου σταμάτησε την ελάχιστη επαφή και σχέση, που προκαλούσαν αναγκαστικά τα δημοτικά συμβούλια, με τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κοινώς την αντιπολίτευση. Στα δύο χρόνια της δημαρχιακής θητείας της διοίκησης ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική σχέση και συνεργασία με την αντιπολίτευση, πόσο μάλλον τώρα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για όσα γίνονται στο δήμο ούτε μας δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης, ώστε να χαράξουμε μια κοινή πορεία για το καλό της πόλης μας, καθώς ο δήμος μας αρκείται αποκλειστικά στις δια περιφοράς συνεδριάσεις. Γεγονός παράλογο για τις μέρες που βιώνουμε, αφού επιβάλλουν τη συμφωνία και την ύπαρξη μιας δεμένης κι αποτελεσματικής ομάδας. Δεν θα σταθώ όμως περισσότερο σε αυτό. Από το πρώτο μέχρι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο δήμος μας δηλώνει παρών μόνο σε βαρυσήμαντες δηλώσεις και βαρύγδουπους τίτλους, ενώ είναι στην πράξη απών από ουσιαστικές, άμεσες κι αποτελεσματικές ενέργειες. Δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν στέκεται στο πλευρό κάθε κατοίκου της Αγίας Βαρβάρας. Δεν έχει μπει καν στη διαδικασία εφαρμογής αποφάσεων που πάρθηκαν σε δια περιφοράς συμβούλιο στις αρχές του Μαρτίου του 2020. 8 μήνες μετά, και παρά την πρόταση της παράταξής μου με μέτρα και παρότρυνσή μας, ο δήμος δεν έχει απαλλάξει τους συμπολίτες μας από τα δημοτικά τέλη. Ιδίως στο πρώτο κύμα δεν πραγματοποίησε κανέναν προληπτικό έλεγχο σε υπηρεσίες και δημόσιες δομές όπως σε όλες τις σχολικές μονάδες και σε Κ.Η.Φ.Η. κλπ. Επίσης, δεν υπήρξε ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στην πόλη μας, σε σχολεία και μη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ανοχύρωτο και απροετοίμαστο δήμο.

Προχώρησε σε πάμπολλες και ανούσιες αναθέσειςσε ένα “ξεχαρβαλωμένο” δήμο, όπως ισχυρίζεται όλη η σημερινή διοίκηση. Θα σχολίαζα πως είναι, το λιγότερο, περίεργο και συνάμα ειρωνικό να μπορεί ένας κατεστραμμένος οικονομικά δήμος να ανταπεξέλθει σε τέτοιες υποχρεώσεις. Εν συνεχεία, δεν σταμάτησε τις ανοργάνωτες κι απρογραμμάτιστες και χωρίς συγκεκριμένο ρόλο προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Εναντιώνεται διαρκώς στους εργαζόμενους είτε καλώντας τους σε απολογία είτε απορρίπτοντας προϋπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις νομιμοποίησής τους. Με άλλα λόγια προκαλεί ο ίδιος, αναίτια, περισσότερο φόβο κι ανησυχία στις οικογένειες της Αγίας Βαρβάρας εν καιρώ πανδημίας.

Ακόμη, τα δρομολογημένα, δημοπρατημένα και χρηματοδοτημένα έργα έχουν παγώσει εντελώς από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης. Αρκέστηκε μόνο στο άνοιγμα έτοιμων και μεγάλης σημασίας έργων μόνο και μόνο για να εισπράξει τη δόξα. Όμως, το πιο σημαντικό, είναι η στάση της διοίκησης απέναντι στους ανθρώπους της δικής μας πόλης. Δεν προέβη σε καμία ενέργεια στήριξής τους. Την στιγμή που επιχειρήσεις κλείνουν, μισθοί μειώνονται, εργαζόμενοι απολύονται ο δήμος μας απλώς δεν στέρησε την καθιερωμένη διανομή αγαθών των δικαιούχων ΤΕΒΑ. Δεν υπήρξε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους του, ώστε να μας αποδείξει στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες. Αντιθέτως, ανέστειλε την λειτουργία σημαντικών κοινωνικών δομών. Ενδεικτικά αναφέρω το κοινωνικό φροντιστήριο, το ανοικτό δημοτικό πανεπιστήμιο και οδήγησε άλλες σε κατάσταση υπολειτουργίας πχ το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή χορού, Αθλητικά τμήματα στα οποία ο αριθμός απήχησης και συμμετοχής έχει μειωθεί δραματικά κι αυτό δεν οφείλεται στην υγειονομική κρίση.

Τέλος, θα κλείσω λέγοντας πως η διοίκηση του κ. Μίχου λειτουργεί στα σκοτάδια και συνεχίζει να κρύβεται σε κάθε προσπάθειά μας να ρίξουμε φως σε διάφορα θέματα. Απόδειξη αυτού είναι η επιδεικτική άρνησή του να μας απαντήσει στα ερωτήματα που του καταθέτουμε κάθε μήνα για διάφορα ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας.

Η σχέση μου με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζω να είμαι δίπλα τους και να επικοινωνώ συνεχώς μαζί τους!

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ
Email: geobat3@gmail.com