80.000 ενεργά κρούσματα κορωνοιού στην Αττική δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων από την Ψητάλλεια στους συχνούς ελέγχους που γίνονται σε αυτά. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο που γίνεται παγκοσμίως και οι επιστήμονες παρακολουθούν ιους, ναρκωτικά, και φάρμακα
Την αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.
«Αυτή την στιγμή βλέπουμε μια μετάδοση του κορονοιού περίπου 1,5 – 2%, δηλαδή περίπου 60.000 – 80.000 ενεργούς φορείς αυτή την στιγμή στην κοινότητα, στα 4,2 εκατομμύρια πληθυσμό της Αθήνας» ανέφερε ο κ. Καθηγητής στο ΕΚΠΑ.
Όπως ο ίδιος ανέφερε «καθημερινά λαμβάνουμε δείγμα από την Ψυτάλλεια, αναλύουμε το οιικό φορτίο κορωνοιού και παραδίδουμε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ενώ σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν πως βρισκόμαστε στην άνοδο του 2ου μεγάλου κύματος.
«Δεν υπάρχει απευθείας αναλογία με τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ διότι εμείς παίρνουμε ένα δείγμα και βλέπουμε πόσους φορείς θα βρούμε περίπου από τον πληθυσμό ενώ εκείνοι (ο ΕΟΔΥ) στοχευμένα ελέγχουν ύποπτα κρούσματα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την διαδικασία των ελέγχων αυτών επιβεβαίωσε πως αν κάποιος νοσεί από τον ιό από τα απορρίμματα του τα οποία πηγαίνουν στην Ψυτάλλεια μπορούν να δουν το ιικό φορτίο.
Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη
Την ανάλυση των αστικών λυμάτων πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα του κ. Νίκου Θωμαΐδη, με εντυπωσιακά κατά καιρούς ευρήματα.
«Μετράμε χιλιάδες χημικές ουσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από έντεκα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δει την εξέλιξη της κατανάλωσης π.χ. ψυχοφαρμάκων, ή παρανόμως διακινούμενων ουσιών, ή άλλων ουσιών, οι οποίες δείχνουν τη συμπεριφορά μας ή την κατάσταση της υγείας μας», αναφέρει ο καθηγητής.
«Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο του πρώτου lockdown ήταν μία μεγάλη αύξηση σε κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Είχαμε φυσικά βρει και το κοκτέιλ των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Είχαμε βρει και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 300% περίπου, που παραμένει, στα απολυμαντικά.
Και φυσικά, ήταν εντυπωσιακό ότι είχαμε δει την αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε η ευρωπαϊκή αναφορά από το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και παρουσιάζει τα δικά μας αποτελέσματα μαζί με τα υπόλοιπα της Ευρώπης και συμβαίνει αντίστοιχο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα τα στοιχεία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε (αύξηση 176%), ενώ αύξηση 77% παρουσιάζει και αγχολυτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 67% από το 2019, συνιστώντας την μεγαλύτερη μεταβολή από το 2010 έως σήμερα.