Αλλάζουν όλα στον συνδικαλιστικό νόμο – Τι προβλέπεται για την απεργία

Την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με την πλήρη καταγραφή των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, για πρώτη φορά στο Δημόσιο και στο ευρύτερο Δημόσιο θα προβλέπεται, για τη λειτουργία του κράτους, η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια απεργίας σε τομείς ζωτικής σημασίας, ενώ θα τροποποιηθούν προνόμια των συνδικαλιστών και θα ενεργοποιηθούν ποινές, προκειμένου να μην παραλύουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.

Το σχέδιο νόµου αναµένεται να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης εντός της εβδοµάδας, προκειµένου να λάβει το «πράσινο φως» για να το θέσει σε δηµόσια διαβούλευση και να τύχει της µέγιστης κοινωνικής συναίνεσης. Βασικός στόχος του υπό κατάρτιση νοµοσχεδίου θα είναι η παροχή µεγαλύτερης ευελιξίας σε εργοδότες και εργαζοµένους, κυρίως σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τόπο απασχόλησης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα τεθούν σε λειτουργία το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ενώ αναµένεται να οριοθετηθεί η τηλεργασία, να δοθεί µεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζοµένων και να εξορθολογιστούν η χρήση και το κόστος των υπερωριών, πέρα από την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόµου 1264/1982.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ∆ΕΘ, επισήµανε ότι µε το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο θα εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας µε βάση τις εισηγήσεις του ∆ιεθνούς Γραφείου Εργασίας και θα καταργηθούν παρωχηµένες ρυθµίσεις του περασµένου αιώνα, προκειµένου να καθιερωθούν νέα δικαιώµατα που θα διασφαλίζουν το µέλλον της εργασίας.

Μητρώα στην «Εργάνη»

Οπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, αναµένεται να δηµιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζοµένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη» και στα οποία θα καταγράφονται τα µέλη τους, όπως και όλα τα απαιτούµενα στοιχεία.

Σύµφωνα µε τον κ. Βρούτση «µετά από 38 χρόνια εφαρµογής του συνδικαλιστικού νόµου, οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές και ο νόµος απαιτείται να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονοµική πραγµατικότητα».

Ταυτόχρονα, θα θεσµοθετηθούν η εξ αποστάσεως συµµετοχή σε γενικές συνελεύσεις και η υποχρεωτική εφαρµογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγµατοποίηση απεργίας. Μάλιστα, υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους. Η µη παροχή της εξ αποστάσεως συµµετοχής σε γενική συνέλευση και ψηφοφορία, σε όποιο µέλος το επιθυµεί, θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να διευκολυνθεί η συµµετοχή των µελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζοµένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης, σε περίπτωση που δεν µπορούν να συµµετάσχουν διά της φυσικής τους παρουσίας, είτε µε την αποστολή επιστολής, είτε µε ηλεκτρονική ψήφο. Μάλιστα, το νοµοσχέδιο, ανάλογα µε την ηµεροµηνία κατάθεσης και ψήφισής του, θα παρέχει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (πιθανότατα τρεις µήνες) προκειµένου να συµµορφωθούν µε τα νέα ηλεκτρονικά δεδοµένα. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύστασή τους ή κάποια απόφασή τους θα είναι άκυρες.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ