Δυσοίωνο το μέλλον της Υγείας βλέπουν οι γιατροί

Συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων

Δυσοίωνη προοπτική ανοίγεται με τον προϋπολογισμό Υγείας του 2015. Οι ασφαλισμένοι αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η δε λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας έχει φθάσει σε οριακό σημείο.
Τα παραπάνω τονίστηκαν το Σάββατο από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο στη συνδιάσκεψη – συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε:
– Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αποδομηθεί πλήρως, οι δημόσιες δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) υπολειτουργούν, χωρίς προοπτική για το μέλλον και οι πολίτες με αγωνία ψάχνουν να επισκεφθούν γιατρό δημόσιας δομής ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη.
– Η κατάσταση του Ταμείου των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) δεν είναι καλή, μέσα και από την ένταξή του στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΑΑ). Εκφράστηκε η ανάγκη για την αυτονομία του.
– Η καθυστέρηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή, μέχρι σήμερα, λειτουργία των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων εντείνει τις λειτουργικές αδυναμίες και ευνοεί την υπερβολή, την κατασπατάληση πόρων και τη διαφθορά.
Ακόμη, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης τμημάτων ή εργαστηρίων του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ