Το φθηνό πετρέλαιο ζεσταίνει τα νοικοκυριά

Μεγάλη «ανάσα» στα νοικοκυριά από την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που κατρακύλησε ακόμη και στα 98 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια στιγμή πτωτική πορεία ακολουθούν και οι τιμές των καυσίμων κίνησης, με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει κατά 14% η ζήτηση της βενζίνης και 42% του ντίζελ, για πρώτη φορά μετά τέσσερα χρόνια. Η… κατηφόρα στα 70,55 δολάρια της τιμής του μπρεντ, με νέα πρόβλεψη για τα 60 δολάρια, επηρεάζει θετικά για τους καταναλωτές τις εγχώριες τιμές.

Την εικόνα αυτή δείχνουν οι μετρήσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και τα στοιχεία πώλησης ανά προϊόν που παρουσιάζει το «Εθνος».

Πιο συγκεκριμένα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να γνωρίζουν σημαντική οικονομική ελάφρυνση σε σχέση με πέρυσι. Ετσι, λόγω και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η τιμή έχει βουτήξει… μέχρι και στα 98 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή είναι στα 1,03 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι τέτοια εποχή πωλούνταν προς 1,27 ευρώ το λίτρο και άρα η μείωση είναι της τάξης του 19%.

Το φθηνό πετρέλαιο ζεσταίνει τα νοικοκυριά

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με βενζινοπώλες, η ζήτηση να έχει αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Μια οικογένεια για να βάλει 1.000 λίτρα πετρέλαιο θα πληρώσει 980 με 1.000 ευρώ, ενώ πέρυσι κατέβαλε 1.270 ευρώ. Για 600.000 νοικοκυριά δικαιούχους του επιδόματος η θέρμανση είναι στα περίπου 630 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Μεγάλη αποκλιμάκωση σημειώνεται και στα υπόλοιπα καύσιμα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1,552 ευρώ το λίτρο. Τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη «κατρακύλα» των διεθνών τιμών των καυσίμων, η απλή αμόλυβδη είχε μέση τιμή στα 1,713 ευρώ το λίτρο.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 16,1 λεπτά το λίτρο ή 9%. Η βενζίνη έχει πετύχει χαμηλό ιστορικό ρεκόρ, όταν στις 16 Απριλίου 2012 είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 1,854 ευρώ το λίτρο. Συγκριτικά με εκείνη την ημερομηνία η τιμή έχει πέσει κατά περίπου 30 λεπτά το λίτρο. Τα σημερινά επίπεδα των τιμών έχουν δηλαδή επιστρέψει σε εκείνα του Δεκεμβρίου του 2010.

Η μείωση που άρχισε σταδιακά από τις αρχές του χρόνου ανέβασε τη ζήτηση της βενζίνης κατά 14% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της πετρελαϊκής αγοράς.

Πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος του πετρελαίου κίνησης με τη στροφή των καταναλωτών στα ντιζελοκίνητα οχήματα. Το ντίζελ κίνησης είναι περίπου στα 1,28 με 1,30 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση των πωλήσεων Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είναι 42%. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις ήταν 152.852 τόνοι και τον Σεπτέμβριο ήταν 217.472.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ