Ηλικιακή μετατόπιση των φορέων του covid-19 προς μεγαλύτερες ηλικίες σημειώνεται καθημερινά, δείγμα ότι σταδιακά αρχίζει η επιμόλυνση γηραιότερων από τους νεότερους, όπως είχαν εκφρασθεί φόβοι από την περίοδο των διακοπών.
Παράλληλα μεγαλώνει το ποσοστό των μολύνσεων στην Αττική που φτάνει σταδιακά το 50% και άνω ολόκληρης της χώρας. Με το δεδομένο ότι στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όταν και δεν υπήρχαν οι μετακινήσεις των πολιτών το 75% των φορέων covid -19 ήσαν στην Αττική.
Την ίδια ώρα ενθαρρυντικό θεωρείται ότι τα τελευταία 24ωρα φέρεται ο συντελεστής μετάδοσης του κοροναϊού Ro να μειώνεται έως και το 0,9 (δηλαδή ένας φορέας του ιού μολύνει «λιγότερο» από έναν άνθρωπο), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της πανδημίας στη χώρα μας με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με καταγραφές του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας αυτό είχε να συμβεί από τις 26 Μαΐου, μετά το τέλος της καραντίνας και όταν άρχιζε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η ηλικιακή μετατόπιση των κρουσμάτων φαίνεται από την κατανομή κατά ηλικία των νέων φορέων αρχικά την περίοδο 11 έως 13 Αυγούστου.
Εκείνο το τριήμερο είχαν καταγραφεί 40 νέοι νοσούντες ηλικίας μέχρι 17 ετών, 228 ηλικίας 18 μέχρι 39 χρονών, 98 στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 και 66 στην ηλικία 65 και άνω. Δηλαδή το ποσοστό των νέων ασθενών με κοροναϊό ηλικίας άνω των 40 ετών ήταν 38%.
Την περίοδο από 29 έως 31 Αυγούστου υπήρξαν 38 καταγεγραμμένοι νοσούντες με κοροναϊό ηλικίας έως 17 ετών, 141 νέοι φορείς ηλικίας 18 έως 39, 112 στην ομάδα 40 έως 64 ετών και 28 στην ηλικία 65 και άνω. Δηλαδή το ποσοστό των νέων φορέων του covid-19 , 40 χρονών κι άνω έφτασε μέσα σε περίπου 18 ημέρες το 44%.
Με αναφορές ότι αυτή η ηλικιακή μετατόπιση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες κι ίσως σταδιακά προσεγγίσει τις ηλικιακές κατανομές της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν στα τέλη Μαρτίου το ποσοστό των ασθενών ηλικίας άνω των 40 ετών προσέγγιζε το 70%, κάτι που οδηγούσε σε μεγαλύτερο αριθμό νοσούντων, διασωληνωμένων και θανάτων.
Ωστόσο το φθινόπωρο ίσως υπάρξουν αριθμητικές διαφοροποιήσεις , σε σχέση με την άνοιξη, αφού είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των προληπτικών ελέγχων που διεξάγονται.
πηγή: In.gr – Βασίλης Λαμπρόπουλος