Κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, διενήργησαν στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 100 δειγματοληπτικούς έλεγχους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γραφείο Τύπου

21/08/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τα ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, διενήργησαν και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 100 δειγματοληπτικούς έλεγχους για λοίμωξη από τον ιό SARS COVID -2 τις πρώτες ώρες, σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τις διακοπές τους, λιμενικούς αλλά και σε μέλη του πληρώματος του πλοίου που έφτασε το μεσημέρι στο λιμάνι

Έλεγχοι θα διενεργούνται όλο το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά και στο λιμάνι της Ραφήνας

Γιώργος Πατούλης: «Η ευαισθητοποίηση και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία μας, είναι πολύ ενθαρρυντική. Θωρακίζουμε την Αττική και τους πολίτες, ενισχύοντας την πρόληψη, στοχευμένα και αποτελεσματικά»

Μεγάλη ήταν και σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ να διενεργούνται έλεγχοι για τον κορωνοιό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αττική από τουριστικούς προορισμούς, υψηλής επικινδυνότητας και παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Ειδικότερα σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ο οποίος είχε την ευκαιρία να εποπτεύσει τη διαδικασία, 3 κλιμάκια Ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποίησαν πάνω από 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους τις πρώτες ώρες, σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Αττική από τουριστικούς προορισμούς υψηλής επικινδυνότητας και παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό, ενώ έλεγχοι διενεργούνται αυτή την ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Α. Αυγερινού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε λιμενικούς καθώς είναι οι πρώτοι κρατικοί λειτουργοί που έρχονται σε επαφή με τους επιστρέφοντες εκδρομείς αλλά και σε μέλη του πληρώματος του πλοίου που έφτασε το μεσημέρι στον Πειραιά.

Τη δράση συντόνιζε από πλευρά της Περιφέρειας η ειδική συνεργάτης του Περιφρειάρχη Χ. Γαλανοπούλου.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τα κλιμάκια των Ιατρών και Νοσηλευτών μαζί με εθελοντές του ΕΔΣΝΑ-Περιφέρεια Αττικής βρίσκονται σε μόνιμη βάση, καθημερινά, από την περασμένη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή το απόγευμα, δύο κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΣΑ, θα διενεργήσουν ελέγχους και στο λιμάνι της Ραφήνας.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από ιό SARS COVID -2, όπως πυρετός ή βήχας, με έμφαση σε αυτούς που επιστρέφουν από προορισμούς που κρίνονται ότι έχουν υψηλή επικινδυνότητα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δίνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ προς αξιολόγηση στο πλαίσιο της Στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της Πανδημίας της λοίμωξης COVID – 19.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Η ευαισθητοποίηση και η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία μας, είναι πολύ ενθαρρυντική και μας γεμίζει δύναμη. Θωρακίζουμε την Αττική και τους πολίτες, ενισχύοντας την πρόληψη, στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει, τους εθελοντές του ΕΔΣΝΑ και της σχολής των εθελοντών της Ναυαγοσωστικής “Lifeguard Hellas» για την πολύτιμη συνδρομή τους αλλά και τις λιμενικές αρχές του Πειραιά και της Ραφήνας για την αμέριστη βοήθεια και στήριξη στην προσπάθειά μας. Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο και το φθινόπωρο αναμένεται δύσκολο. Ωστόσο πιστεύω πως με στοχευμένες πολιτικές πρόληψης, ενότητα, ομοψυχία και τις συστάσεις και οδηγίες του επιστημονικού μας προσωπικού, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές σ΄αυτή την εθνική μάχη».