Για τη φωτιά στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης της Μεταμόρφωσης – Κράτος για τον Πολίτη ή Κράτος Απέναντι στον Πολίτη;


Γράφει η Ελένη Σταύρου

H φωτιά που ξέσπασε στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Πλαστικών στη Μεταμόρφωση το περασμένο Σάββατο από άγνωστες αιτίες, γέμισε με σκοτάδι και τοξικά αέρια μεγάλο μέρος του Λεκανοπέδιου Αττικής και τις δικές μας Δυτικές περιοχές. Ανάμεσα στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα, είναι το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Κερατσίνι.

Σχετική είναι η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου για την παρακολούθηση της διασποράς του καπνού και την ανάλυση των ατμοσφαιρικών ρύπων, που δημοσιεύθηκε άμεσα και ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.

Μακάρι, να έπρατταν το ίδιο οι Κρατικές Αρχές για την ανάλυση των οσμών από το ΧΥΤΑ Φυλής. Όμως, κωφεύουν εδώ και χρόνια, παρά την ατμοσφαιρική επιβάρυνση και τις επανειλημένες οχλήσεις της τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέσθηκε στις πλάτες μας, ζητάμε να δοθούν στη δημοσιότητα:

– οι ακριβείς αιτίες της πυρκαγιάς,
– οι κανόνες ασφαλείας του εργοστασίου και αν αυτοί τηρούνταν αυστηρά, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

Αλλά, επειδή ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν και επαναλαμβάνονται με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία των εργαζόμενων και των ανθρώπων που ζούν στις περιοχές που κάθε φορά πλήττονται, απαιτούμε να μάθουμε:

– με ποιά κριτήρια και με ποιούς κανόνες αδειοδοτούνται και λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό, εργοστάσια υψηλού κινδύνου, σαν αυτό που μαύρισε αυτές τις μέρες τον ουρανό μας

– αν πριν την αδειοδότηση επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου και στη συνέχεια γίνεται ενδελεχής τακτικός έλεγχος των κανόνων ασφαλείας, ή αν ο έλεγχος είναι περιορισμένος και δειγματοληπτικός και

– ποιά μέτρα έχουν υποχρέωση να παίρνουν οι επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου για την προστασία από εργατικά ατυχήματα και πως αυτά εποπτεύονται από τις κρατικές αρχές.

Αυτά, για να ξεχωρίζουμε τι σημαίνει Κράτος για τον Πολίτη και τι Κράτος με μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ανάπτυξη και στα κέρδη των εταιριών.