Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο τζίρος των οποίων έχει μειωθεί πάνω από 50%. Βαρύ είναι το πλήγμα για τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, το 40% των επιχειρήσεων των οποίων δεν άνοιξε καν, με τα μέτρα κατά του κορονοϊού -όπως ο περιορισμός του ωραρίου- να φέρνουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που πασχίζουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες, εξήγησε ο συμπολίτης μας, Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει και το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε ακόμη τη θέση του Ε.Ε.Α. για επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους, με παράλληλες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και την ανάγκη μετάθεσης των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στη ματαίωση της ΔΕΘ εκτίμησε ότι ευλόγως ελήφθη αυτή η απόφαση, τονίζοντας ότι προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται, καθώς όπως σημειώνουν οι παράγοντες της πόλης, η μη πραγματοποίηση της Έκθεσης σημαίνει απώλεια 50 εκατ. ευρώ για την Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. αναφέρθηκε και στις αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στην καταναλωτική συμπεριφορά, με έμφαση στις ηλεκτρονικές αγορές, επομένως και στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Έχοντας διαβλέψει το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, το Επιμελητήριο έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνισμό για 1.000 δωρεάν e-shop σε επιχειρήσεις μέλη του, ενώ «τρέχει» επίσης πρόγραμμα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων 2.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις.