Επιστροφή του Covid-19 σε χώρες που τον αντιμετώπισαν υποδειγματικά

Ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζει η Νότια Κορέα εντός και πέριξ της Σεούλ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για τα «εισαγόμενα» κρούσματα, αφότου 16 ναύτες ρωσικού πλοίου βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Η επιβολή εκ νέου των αυστηρών μέτρων περιορισμού και αποστασιοποίησης εξετάζονται ξανά, εφόσον ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται. Lockdown όμως εξετάζεται και στο Ισραήλ, έπειτα από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ενώ οι αρχές στη Βικτόρια, στην Αυστραλία, έχουν ρίξει στη μάχη κατά του κορωνοϊού μία ομάδα για την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων, καθώς μία νέα εστία εξαπλώνεται και στη Μελβούρνη.

Η κατά περιοχές νέα έξαρση της πανδημίας υπογραμμίζει την τεράστια δυσκολία να εξαλειφθεί ο ιός σε αυτή τη φάση τουλάχιστον της πανδημίας, ακόμη και σε χώρες οι οποίες έως σήμερα έχουν αντιμετωπίσει υποδειγματικά την κρίση, σημειώνει η Guardian.

ΠΟΥ: Η συνέντευξη τύπου για τον Covid-19 (eng)

Το ίδιο μήνυμα έστειλε χθες και ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό. Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών. Σήμερα, περισσότερα από 9 εκατ. πολίτες σε όλο τον πλανήτη έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 471.000.

Η Νότια Κορέα έκανε λόγο για «ένα δεύτερο κύμα» από τα μέσα Μαΐου (λίγο μετά την άρση των μέτρων) με 35 – 50 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, κυρίως στη Σεούλ και τα περίχωρά της. Τον Φεβρουάριο, η χώρα βρισκόταν στη δεύτερη θέση των χωρών που είχαν έως τότε πληγεί περισσότερο από την κρίση. Χάρις ωστόσο τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε ευρεία κλίμακα και ενός πολύ αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτισης των επαφών, κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και να επανέλθει σιγά σιγά στις αρχές Μαΐου στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

«Πιστεύουμε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε από τις διακοπές του Μαΐου», δήλωσε ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών Γιουνγκ Έουν Κιεόνγκ. Έκδηλη ωστόσο είναι η ανησυχία και για τα κρούσματα από το εξωτερικό, καθώς 16 από τους 21 ναύτες ρωσικού πλοίου, το οποίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Μπουσάν την Παρασκευή, βρέθηκαν θετικοί και περί τους 160 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί τους τέθηκαν αναγκαστικά σε περιορισμό, αναφέρουν οι Financial Times.

300 κρούσματα τις τελευταίες μέρες και στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του σταθμίζει τις επιλογές της εν μέσω σημαντικής αύξησης των νέων κορυσμάτων.

Η χώρα έχει συνολικά καταγράψει 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού, ενώ περισσότερες από 300 νέες λοιμώξεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον 305 άνθρωποι έχουν πεθάνει με τον ιό από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα, τον Μάρτιο.

«Εάν δεν αλλάξουμε αμέσως τη συμπεριφορά μας όσον αφορά τη χρήση μάσκας και τη διατήρηση της απόστασης, θα βρεθούμε ξανά, παρά τη θέλησή μας, σε lockdown», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την Κυριακή.

Κινητοποίηση μετά τη νέα εστία στη Μελβούρνη

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι τρεις ειδικοί στην ανίχνευση επαφών μεταβαίνουν στη Μελβούρνη όπου θα μείνουν για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των τοπικών αξιωματούχων στην στην αντιμετώπιση μίας νέας εστίας του ιού.

«Η Βικτόρια σημείωσε σημαντική αύξηση και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 116 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες και το 75% αυτών ήταν αποτέλεσμα κοινοτικής μετάδοσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Στίβεν Γουέιντ.

Η Πορτογαλία επίσης επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στη Λισαβόνα για τις συγκεντρώσεις με περισσότερους από 10 ανθρώπους και στην Ισπανία, τρεις περιοχές στη βορειοανατολική περιφέρεια της Αραγονίας επέστρεψαν στην προτελευταία φάση της άρσης του lockdown χθες, μετά την καταγραφή 33 νέων κρουσμάτων την Κυριακή.

naftemporiki.gr