ΚΕΔΕ: Απόκλιση άνω του 10% από το στόχο για έσοδα στους δήμους

Απόκλιση στα έσοδά τους για το 2014 που μπορεί να ξεπερνά το 10% των στόχων του Μεσοπρόθεσμου φέρονται να εμφανίζουν οι δήμοι, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που έγινε παρουσία της ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης θύμισε την «πλάτη που έχουν βάλει οι δήμοι» επιτυγχάνοντας πλεόνασμα 1,3 δισ. το 2013 έναντι των ελλειμμάτων του παρελθόντος (1,5 δισ. το 2010). Στη συνέχεια όμως, τόσο ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Ι. Μουράτογλου όσο και ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ) Απ. Κοιμήσης αναφέρθηκαν στις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2014. Ο κ. Κοιμήσης μετέφερε την εκτίμηση του ΓΛΚ πως θα σημειωθεί απόκλιση έως και 350 εκατ. ευρώ (250 εκατ. κατά τον κ. Μουράτογλου) στο πλεόνασμα που αναμενόταν. Δηλαδή, συνολικά οι δήμοι, αντί να πετύχουν πλεόνασμα 830 εκατ. ευρώ θα πέσουν ίσως κάτω από τα 500 εκατ. διότι καταγράφονται μειωμένες επιδόσεις στην είσπραξη συνολικών εσόδων περίπου 3 δισ.

Από το σημείο εκείνο και μετά, κάθε πλευρά έδωσε τις δικές της εξηγήσεις για τα αίτια της απόκλισης και τις πιθανές συνέπειες. Ο κ. Κοιμήσης επέρριψε ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επέτρεψαν σε συγκεκριμένους δήμους να ξεφύγουν. Σε δική του παρέμβαση ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος σημείωσε ότι υπάρχουν δήμοι που εμφανίζουν πλασματικά έσοδα από ανύπαρκτα δάνεια!

Εν όψει κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού, ο υπουργός Εσωτερικών άκουσε τα αιτήματα των δημάρχων σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και όσα είπε ο κ. Πατούλης για μείωση επιτοκίων στα δάνεια και προσλήψεις προσωπικού διότι με τους συμβασιούχους «αυξάνεται το κόστος από τις φθορές στη δημοτική περιουσία και την απώλεια εσόδων». Ο κ. Ντινόπουλος ανακοίνωσε την κατάρτιση ενιαίου νομοθετήματος που θα λύσει σειρά προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης στην επεξεργασία του οποίου θα πρέπει να συμβάλει η ΚΕΔΕ.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ