Εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου με φόντο καταλήψεις

Κυβέρνηση: Θα επιβληθεί η νομιμότητα στα πανεπιστήμια

Αυστηρό μήνυμα, ενδεικτικό των προθέσεών της να κινηθεί μετωπικά έναντι φοιτητικών ομάδων που θα επιχειρήσουν να καταλάβουν πανεπιστημιακά κτήρια αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που τους υποστηρίζουν, αποστέλλει η κυβέρνηση. Η νομιμότητα θα επιβληθεί, διεμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου με φόντο καταλήψεις

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, που διαμορφώνεται κυρίως από την πρόσφατη προσπάθεια των νέων ηγεσιών των ΑΕΙ να επιβάλουν όρους τάξης και οργάνωσης των ιδρυμάτων, θα πραγματοποιηθεί ο φετινός, 41ος τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, τα ΑΕΙ της Αθήνας θα είναι κλειστά, με στόχο οι φοιτητές να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Βέβαια, η διακοπή λειτουργίας των ΑΕΙ κατά ορισμένους αποτελεί και μία προληπτική ενέργεια αποφυγής τυχόν εκτρόπων από εξωπανεπιστημιακούς κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, αλλά και μετά την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Πάντως, χθες, σε συνέλευση φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών αποφασίστηκε κατάληψη της σχολής κατά το τριήμερο του εορτασμού, με αποτέλεσμα να αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση της σημερινής συνέλευσης των φοιτητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών που συστεγάζεται με τη Νομική στο κτίριο της οδού Σόλωνος. Εάν σήμερα αποφασιστεί κατάληψη, τι θα πράξουν οι αρχές των δύο σχολών; Θα αφήσουν το εμβληματικό κτίριο της Νομικής ανοιχτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα;

Από την πλευρά της η πρυτανεία του ΕΜΠ έχει καλέσει την κυβέρνηση «με την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και, το κυριότερο, κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας».

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή εορτασμού της 41ης επετείου (στην επιτροπή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΜΠ κ.ά.) συνδέει τον εορτασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητεί «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Προκοπή». «Σαράντα χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και 70 χρόνια μετά την εκδίωξη των ναζί από τη χώρα μας αντιστεκόμαστε στις πολιτικές εκείνες που σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο διαμορφώνουν συνθήκες επώασης και ανόδου του φασισμού», λέει.

Aναβολή 7 αγώνων λόγω Πολυτεχνείου

Την αναβολή έξι αγώνων της Φούτμπολ Λιγκ -το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα λόγω του αυριανού αγώνα της Εθνικής με τα Ν. Φερόε- και ενός αγώνα μπάσκετ αποφάσισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Ανδριανός. Η απόφαση αναβολής στηρίχθηκε σε εισηγήσεις της ΔΕΑΒ και της Αστυνομίας η οποία επικαλέστηκε τη διάθεση μεγάλου μέρους των δυνάμεών της στις τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ανάμεσα στους αγώνες που αναβάλλονται είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναχαϊκής – ΑΕΚ καθώς και ο αγώνας μπάσκετ ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού.

Από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ αναβάλλονται άλλοι πέντε αγώνες από τους συνολικά 12.

Χθες το βράδυ συζητούνταν έντονα το ενδεχόμενο να αναβληθεί ολόκληρη η έκτη αγωνιστική με απόφαση της ίδιας της Φούτμπολ Λιγκ. Αν τελικά ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα γίνει γνωστό σήμερα, αφού προϋποθέτει τη διενέργεια επαφών με τις ομάδες των οποίων οι αγώνες δεν θα αναβληθούν και μια απόφαση όσο το δυνατόν περισσότερο συναινετική, αν όχι ομόφωνη.

Πάντως ενώ η Φούτμπολ Λιγκ είχε ανακοίνωσε το πρόγραμμα της έκτης αγωνιστικής στην ιστοσελίδα της την περασμένη Τρίτη, η ΚΕΔ δεν ανακοίνωσε τους ορισμούς διαιτητών επικαλούμενη ότι δεν της έχει αποσταλεί το πρόγραμμα.

Τελικά ακολούθησε η αναβολή σχεδόν της μισής αγωνιστικής με την απόφαση του κ. Ανδριανού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει τα εξής:

«Υστερα από τις σχετικές εισηγήσεις αφενός της Ελληνικής Αστυνομίας -στην οποία αναφέρεται ότι μεγάλες δυνάμεις της θα διατεθούν για τη λήψη μέτρων ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου- και αφετέρου της ΔΕΑΒ, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού αναβάλλονται οι κάτωθι αγώνες ποδοσφαίρου της 6ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της Football League:

Παναιγιάλειος – Απόλλων Σμύρνης, Παναχαϊκή – ΑΕΚ, Καλλιθέα – Αχαρναϊκός, Λάρισα – Τύρναβος, Φωκικός – Ηρακλής, Αγροτικός Αστέρας – Παναιτωλικός καθώς και ο αγώνας καλαθοσφαίρισης της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός.

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ