Το Σχέδιο Κανονισμού λειτουργίας πανηγύρεων με την ευκαιρία  θρησκευτικών εορτών

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης την Πέμπτη 2 Ιουλίου θα συνεδριάσει δια περιφοράς στις 11:00΄το πρωί, με τα εξής θέματα:

  1. Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού καθαριότητας .
  2. Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού λειτουργίας πανηγύρεων με την ευκαιρία  θρησκευτικών εορτών.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το σχέδιο που αφορά τα πανηγύρια.

Το σχέδιο για την καθαριότητα το οποίο αποτελείται από 25 σελίδες, θα το δημοσιεύσουμε σε ξεχωριστή ανάρτησή μας ανάρτησή μας.

Σημειώνουμε πάντως πως κατά την ανάγνωση του σχεδίου,  δεν είδαμε κάπου να γίνεται ρητή αναφορά για τους φορείς της πόλης μας, οι οποίοι στήνουν περίπτερα (ΚΡΗΤΕΣ, ΠΟΝΤΙΟΙ, ΕΔΟΚ, κ.ά), ιδιαίτερα στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας.

Ίσως να μην το προσέξαμε, ας διευκρινιστεί πάντως το συγκεκριμένο θέμα, διότι οι παραπάνω φορείς είναι πόλος έλξης αφ΄ενός, παρουσίασης της παράδοσής τους και προσφοράς.

Επίσης η γιορτή και το Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας είναι 17 ΙΟΥΛΙΟΥ και όχι Σεπτεμβρίου που αναγράφεται στην εισήγηση…

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Κανονισμός λειτουργίας πανηγύρεων
με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

ΑΡΘΡΟ 1
Ο Κανονισμός είναι εναρμονισμένος με τις διατάξεις του Ν.4497/17 (ΦΕΚ 171/Α΄/13.11.2017), όπως ισχύει και κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εφόσον ζητηθεί.

Οι πανηγύρεις που διεξάγονται στο Δήμο μας, με την ευκαιρία θρησκευτικών εορτών, είναι οι εξής:

Πανήγυρις στο Ιερό Προσκήνυμα Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου. Θα οργανώνεται επί της οδού Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου από τη διασταύρωσή της με την Μ. Αλεξάνδρου μέχρι τη διασταύρωσή της με την Ιερά Οδό. Το στήσιμο των πάγκων θα μπορεί να γίνεται από την 23:00 ώρα της παραμονής 3/12 και υποχρεωτικά θα αποσύρονται μέχρι την 4:00 πρωϊνή της 5/12

Πανήγυρις στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού, στις 20 Ιουλίου. Θα οργανώνεται επί της οδού Παπαδιαμάντη από τη διασταύρωσή της με την οδό Χίου μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Μεσολογγίου και εναλλακτικά στην οδό π.Π.Γερμανού από τη διασταύρωσή της με την οδό Χίου μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Μεσολογγίου. Το στήσιμο των πάγκων θα μπορεί να γίνεται από την 23:00 ώρα της παραμονής 19/6 και υποχρεωτικά θα αποσύρονται μέχρι την 4:00 πρωϊνή της 21/6.

Πανήγυρις στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας, στις 8 Σεπτεμβρίου. Θα οργανώνεται επί του πεζόδρομου Π. Πλατή και εναλλακτικά στην οδό Πυθαγόρα, από τη διασταύρωσή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Βαλαωρίτου. Το στήσιμο των πάγκων θα μπορεί να γίνεται από την 23:00 ώρα της παραμονής 7/9 και υποχρεωτικά θα αποσύρονται μέχρι την 4:00 πρωϊνή της 9/9.

Πανήγυρις στο Ιερό Μετόχι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Σεπτεμβρίου. Θα οργανώνεται επί της οδού Αγίας Μαρίνας Από τη διασταύρωσή της με την οδό Κατσαρού μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Αγίας Βαρβάρας και εναλλακτικά στην οδό Κρήνης, από την είσοδο του parking του ΜΕΤΡΟ, μέχρι την εκκλησία και στην οδό Κατσαρού. Το στήσιμο των πάγκων θα μπορεί να γίνεται από την 23:00 ώρα της παραμονής 16/9 και υποχρεωτικά θα αποσύρονται μέχρι την 4:00 πρωϊνή της 18/9.

Οι πάγκοι τοποθετούνται στους χώρους που αριθμεί και διαγραμμίζει προς διάθεση η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και ορίζονται ομοίως συγκεκριμένες θέσεις για κινητές καντίνες και φορητές ψησταριές έψησης.

ΑΡΘΡΟ 2
Στις αγορές του παρόντος άρθρου συμμετέχουν πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και δεν είναι αδειούχοι λαϊκών αγορών, πλανοδίου ή στάσιμου εμπορίου, εφόσον διαθέτουν βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου ετήσιας διάρκειας. Τη βεβαίωση αυτή εκδίδει ο δήμος μόνιμης κατοικίας των ενδιαφερόμενων πωλητών. Ο πωλητής ζητεί από τον οικείο δήμο την έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης, προκειμένου να συμμετέχει στις αγορές των δήμων όλης της χώρας και στην αίτησή του επισυνάπτει: α) βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από το TAXIS, β) βεβαίωση ταμειακής μηχανής από το TAXIS ή βεβαίωση απαλλαγής από αρμόδια φορολογική αρχή, γ) πιστοποιητικό υγείας, όπου απαιτείται, δ) φωτ/πια ταυτότητας ή διαβατηρίου, ε) άδεια διαμονής σε ισχύ.

Ο Δήμος που εκδίδει την ανωτέρω βεβαίωση είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος.

Όσοι επαγγελματίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης μπορούν να ζητήσουν θέση στις εν λόγω αγορές.

ΑΡΘΡΟ 3

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στο Τμήμα Προσόδων του Δήμου, ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν από κάθε πανήγυρη, καθώς όπως ορίζεται στο άρθρ.38 παρ.4 του Ν.4497/2017, για την συμμετοχή στις υπαίθριες αγορές του παρόντος άρθρου απαιτείται έγκριση συμμετοχής, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου για τη συμμετοχή ενδιαφερομένων στην συγκεκριμένη εμποροπανήγυρη του δήμου της Αγίας Βαρβάρας, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς. Η ισχύς των εγκρίσεων αυτών είναι ίση με τη διάρκεια λειτουργίας των υπαίθριων αγορών που αφορά η πρόσκληση.

 Οι εγκρίσεις δίδονται με κλήρωση ως εξής: α) σε ποσοστό 70% σε πωλητές που διαθέτουν όλα τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά και ΚΑΔ σχετικό με την δραστηριοποίηση στο υπαίθριο εμπόριο, β) 20% σε πωλητές βιομηχανικών ειδών αδειούχους λαΪκών αγορών με αντικείμενο εκμετάλλευσης άνθη, φυτά και μεταποιημένα προΪόντα, γ) 10% σε αδειούχους πλανοδίου ή στάσιμου εμπορίου με αντικείμενο πώλησης από τα επιτρεπόμενα στις αγορές του παρόντος. Σε περίπτωση μη ενδιαφέροντος από αδειούχους των κατηγοριών (β) και (γ) ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών προστίθεται στον αριθμό της (α) κατηγορίας. Κάτοχοι αδειών για συγκεκριμένες κυριακάτικες αγορές που εκδόθηκαν με βάση προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο, μπορούν να ζητούν την συμμετοχή τους στις υπαίθριες αγορές του παρόντος και υπολογίζονται στο ποσοστό της περίπτωσης (α). Οι φορείς λειτουργίας μπορεί να καθορίζουν υπερβάλλοντα αριθμό θέσεων που προορίζονται αποκλειστικά για αδειούχους του άρθρου 45. Ειδικά για τους αδειούχους φορείς Κοινωνικής κι Αλληλέγγυας Οικονομίας του άρθου 45 δίδεται μια θέση ανά τέσσερα (4) μέλη, τα οποία διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης ιδίας δημιουργίας, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 45.

Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, που ανήκει σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες, υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αίτηση, επιδεικνύοντας: 1) την άδεια υπαίθριου εμπορίου που κατέχει ή την βεβαίωση δραστηριοποίησης υπαίθριου εμπορίου, 2) βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων και επιπλέον παράβολο 50 Ευρώ, το οποίο ποσό αφαιρείται από τα αναλογούντα τέλη που καταβάλλονται, μετά την έγκριση συμμετοχής.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων ανά κατηγορία, διενεργείται κλήρωση.

Μετά την υποβολή αιτήσεων και το πέρας της διαδικασίας εκδίδεται κατάλογος συμμετεχόντων για την κάθε υπαίθρια αγορά, ο οποίος αναρτάται στο οικείο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου οι επιλεγέντες, εντός της οριζόμενης στην πρόσκληση προθεσμίας να προσέλθουν για να καταβάλουν τα αναλογούντα τέλη υπέρ του δήμου και να εκδοθεί η έγκριση συμμετοχής.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης εντός της άνω προθεσμίας το ποσό του παραβόλου καταπίπτει υπέρ του δήμου ως εύλογη και δίκαιη ποινική ρήτρα.

Η εν λόγω απόφαση κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή στα ελεγκτικά όργανα του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 4

Τα πωλούμενα είδη που επιτρέπονται ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: Α) Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης, Β) Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα, Γ) Είδη Κηπουρικής, Δ) Βιομηχανικά είδη, Ε) Υπηρεσίες παροχής πρόχειρων γευμάτων από κατόχους καντινών και φορητών εγκαταστάσεων έψησης για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων.

Κάθε πωλητής υπαίθριου εμπορίου, ο οποίος διακινεί βιομηχανικά προϊόντα ή μεταποιημένα τρόφιμα απευθείας από ειδικά διασκευασμένο όχημα, καταλαμβάνει αριθμό μέτρων ίσο με το μήκος του οχήματός του, όχι όμως, άνω των 8 μέτρων. Στην περίπτωση αυτή, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ξεχωριστού πάγκου, εκτός εάν το μήκος του οχήματος είναι μικρότερο από το οριζόμενο μήκος πάγκων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πωλούμενων ειδών ανά λαϊκή αγορά και εφόσον υπάρχει δυνατότητα από άποψη χώρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα διασκευασμένα οχήματα να διαθέτουν Έγκριση Τύπου, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία της 5299/406/9.10.2012 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Β’ 2840). Κατά τη διακίνηση και πώληση των τροφίμων τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού ΕΚ 852/2004 (L 139). Ειδικά, για τα τρόφιμα που συντηρούνται με ψύξη και κατάψυξη πρέπει να τηρείται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής των τροφίμων.

Δεν επιτρέπεται η πώληση ειδών που προκαλούν την δημόσια αιδώ ή μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.

 ΑΡΘΡΟ 5

Για την έκδοση της άδειας απαιτείται η προηγούμενη καταβολή του αντίστοιχου τέλους χρήσης κοινοχρήστου χώρου, όπως αυτό καθορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισηγητικής έκθεσης της οικονομικής επιτροπής. Με την απόφαση του καθορισμού των τελών δύναται να ορίζονται οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων, ο μέγιστος αριθμός των αδειών τους καθώς και η έκπτωση επί των ορισμένων τελών. Με την ίδια απόφαση θα καθορίζεται επίσης και οποιαδήποτε άλλη κατηγορία έκπτωσης επί των καθορισμένων τελών.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας είναι α) η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και β) η μη ύπαρξη στο πρόσωπο του αιτούντα απόφαση αφαίρεσης της άδειας για σπουδαίο λόγο. Ο κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει στην αίτησή του το εμβαδόν που επιθυμεί να καταλάβει και η εξόφληση του τέλους θα γίνεται επί του εμβαδού αυτού.

Σε περίπτωση που διεξαχθεί κλήρωση αυτή συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεως του ανωτάτου χορηγούμενου συνολικού εμβαδού. Στην οριοθέτηση του χώρου που διατίθεται υπάρχουν διάδρομοι, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση κατοίκων, εμπόρων κλπ. Διευκρινίζεται ότι θα ενημερώνεται το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα σχετικά, ώστε να μπορεί να ελέγξει τους τοποθετούμενους.

ΑΡΘΡΟ 6

Η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα αποκλείει τον ενδιαφερόμενο από τη διαδικασία χορήγησης των εν λόγω αδειών. Επίσης αποκλείονται και όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής. Σε όσους έχουν καταθέσει εκπρόθεσμη αίτηση θα χορηγείται άδεια σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες θέσεις υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμη άδεια, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που ασκούν το επάγγελμα ως κύριο βιοποριστικό. Η άδεια χορηγείται αποκλειστικά για την έκθεση και πώληση ειδών που είναι αντικείμενο δραστηριότητας του ενδιαφερομένου.

ΑΡΘΡΟ 7

Οι εκδιδόμενες άδειες είναι αυστηρά προσωπικές και παραδίδονται αποκλειστικά στον δικαιούχο με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου ή σε νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο (μία σε κάθε εξουσιοδοτημένο). Αμοιβαία αλλαγή θέσεων μεταξύ των πωλητών επιτρέπεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων στο Δήμο και απόφαση του δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου

Εκδοθείσες κατά τα ανωτέρω άδειες δύνανται να ανακληθούν με απόφαση Δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου για σπουδαίο λόγο. Σπουδαίος λόγος θεωρείται και η μη τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 9ου της παρούσας. Επιστροφή των αναλογούντων τελών που κατεβλήθησαν δεν είναι δυνατή στην περίπτωση που η ανάκληση αδείας γίνεται κατόπιν δήλωσης του δικαιούχου της, πλην της περιπτώσεως που για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας ήταν αδύνατη η συμμετοχή.

 ΑΡΘΡΟ 8

Στο διπλότυπο είσπραξης που εκδίδεται και αποτελεί και την πιστοποίηση της έγκρισης συμμετοχής θα αναγράφονται:

α) τα στοιχεία του δικαιούχου,

β) η συγκεκριμένη πανήγυρις

γ) η ημεροχρονολογία,

δ) το εμβαδόν που θα καταλαμβάνει,

ε) το είδος που θα πωλείται.

Για την πληρωμή του αναλογούντος τέλους θα προσέρχονται οι ίδιοι οι δικαιούχοι με την επίδειξη ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο άτομο (για μία μόνο θέση).

 ΑΡΘΡΟ 9

1.Οι κάτοχοι της άδειας είναι προσωπικά υπεύθυνοι και υπόλογοι για την συνεχή καθαριότητα του χώρου ευθύνης τους. Μετά την αποχώρησή τους ο χώρος θα είναι ελεύθερος και καθαρός όπως ελεύθερο και καθαρό τον παρέλαβαν. Οι σάκοι απορριμμάτων θα μένουν στην κάθε θέση, και θα τους συγκεντρώνει η υπηρεσία καθαριότητας.

2.Οι κάτοχοι άδειας πρέπει να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης εμπορίου, να μην δημιουργούν προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και των περιοίκων, να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία των επισκεπτών με επέκταση τεντών και τοποθέτηση κινητών πραγμάτων και εμπορευμάτων εκτός των πάγκων προκειμένου να είναι ευχερής η διέλευση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να μην εμποδίζουν τη λειτουργία των όπισθεν αυτών ευρισκομένων καταστημάτων καθώς επίσης και των πεζοδρομίων και των ραμπών για ΑΜΕΑ και την ελεύθερη διέλευση αυτών.

3.Να τοποθετούν και να αποσύρουν τους πάγκους τους στην οριζόμενη σε κάθε περίπτωση χρονική προθεσμία.

4.Απαγορεύεται η αυθαίρετη αλλαγή θέσης από τους πωλητές, η αυθαίρετη αυξομείωση των μέτρων πρόσοψης των πάγκων, η αυξομείωση των διαστάσεων της έκτασης των χωροθετημένων θέσεων και η δραστηριότητα στους χώρους της εμποροπανήγυρης ελλείψει της σχετικής άδειας. Στους μη συμμορφούμενους θα επιβάλλεται Δημοτικό Τέλος για την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

ΑΡΘΡΟ 10

Για τις παραβάσεις του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 51-57 του Ν.4497/2017.